2015-08-19 Uden

Dag allen,

We waren compleet:

  • terug uit Havanna
  • klaar met oppassen
  • gereed om op te passen
  • bijkomend van 50 jaar.

15-08-19 UDEN SLABROEK (10)We waren te gast bij Hank en José, appeltaart en slagroom stond klaar. De gastheer en gastvrouw waren 14 augustus jl. 50 jaar getrouwd en hebben dat, zo klonk uit hun enthousiaste verhalen, feestelijk en vreugdevol gevierd. En wij, de wandelaars, zijn allen met onze partners uitgenodigd om op 14 oktober tijdens onze wandeling dit feestelijk mee te vieren. Daar horen we nog over. Hank en José alvast bedankt.

Toen moesten we nog op pad: naar Uden Slabroek. Het werd 12,3 km (3,7 km gemiddeld) langs knooppunten, door Hank met zorg gekozen, zodat we in een bekende omgeving nieuwe paden bewandelden.

De eigenaar van het bord deed zijn naam eer aan! Hoe zou het 2e plaatje nu genomen zijn? Waar ze naar keken werd spoedig duidelijk. Soms deed de tocht denken aan de klompentochten, trap op trap af, langs al dan niet prikkelende lijnen en vooral uitgestrekte smalle paden. Vergezichten en soms heel smalle paadjes. Natuur terwijl de snelweg dichtbij was. Te midden van veel, al dan niet rustende dieren raakten we verzeild in de muilezeldierpaardenhengstmerrie-discussie. Zoals altijd geeft Wikipedia de oplossing. Gezien de bolderkar met hooi, vrees ik dat de camping niet belooft wat het bord zegt.

Jawel, we liepen op een heuse aardbreuk en wat we zagen was niet het verbrande braambos maar uitgestrekte paarse hei. We sloten de dag triest af: Kimberley is niet meer.

O ja, volgende keer verzamelen we bij Herman en Cor zorgt voor de route.

Ton V

Voor de foto’s: lees verder.

MUILDIER / MUILEZEL

Een muildier (ook, zij het minder gebruikelijk, muilpaard geheten) is een kruising tussen een paardenmerrie (Equus caballus) en een ezelshengst (Equus asinus). Een muilezel is het jong van een ezelin en een paardenhengst. De twee combinaties geven ieder een ander dier. Van deze twee zijn de muildieren het makkelijkst te fokken. De dieren zijn bijna altijd onvruchtbaar. Muildieren en muilezels zijn geschikt als lastdier omdat ze de goede eigenschappen van paard en ezel combineren. Ze combineren de zachte, veilige tred, de volharding en de intelligentie van de ezel met de kracht en het doorzettingsvermogen van het paard; bovendien stellen ze lagere eisen aan het voedsel dan een paard. Over het algemeen hebben muilezels naar verhouding meer kracht dan een paard van hetzelfde gewicht. Ze zijn echter spreekwoordelijk koppig. De uiterlijke kenmerken van een muildier zijn een vermenging van die van paard en ezel. Meestal heeft de hybride meer kenmerken geërfd van de moeder dan van de vader. Zo lijkt een muilezel meer op de ezelin dan op de paardenhengst. Zowel muildieren als muilezels hebben een staart die lijkt op die van een paard. De hybriden hebben bovendien de schouderhoogte van het paardenras en de grove vacht, de kop en de oren van een ezel.

(Bron: Wikipedia)