Ontstaansgeschiedenis

Deze website verhaalt van de wandelbelevenissen van een groepje senioren, al of niet voorzien van zilvergrijze haren, uit Rosmalen en ‘s-Hertogenbosch (de laatste die is komen aanwaaien komt echter uit Cromvoirt).

De groep wandelt 1 x per 14 dagen op woensdag met elkaar. Dat gebeurt al vanaf 7 november 1994 toen de eerste wandeling werd gemaakt. Aanvankelijk werden delen gewandeld van de z.g. Lange Afstands Wandelingen (LAW-paden). Later werd meer gewandeld in de vorm van rondwandelingen: start en eindpunt op de zelfde plaats. Bij andere wandelingen zoals de NS-wandelingen wordt wel gebruik gemaakt van de trein: wandelen van punt A naar punt B en met de trein terug van B naar A (of eerst een treintraject en dan terug wandelen).

ballade10De dagtochten werden in de beginjaren geschat op circa 20 km per tocht. In de latere jaren zakte de gemiddelde afstand tot ca. 15 km. Vanaf januari 2003 werden de afstanden exacter genoteerd, tot zelfs 1 cijfer achter de komma.

In het begin werden de wandelingen op maandag gemaakt. Omdat veel horeca juist op maandag gesloten is is de traditie ontstaan om zelf brood en koffie mee te nemen en dat al picknickend te consumeren. Later werden de wandelingen naar de woensdag verplaatst.

De wandelingen beginnen met gezamenlijk koffiedrinken bij één van de deelnemers (in een vast patroon). Na het koffiedrinken wordt naar een startpunt van een wandeling gereden. De wandeling is door de gastheer uitgezocht. Daarmee is in de loop der tijd gebleken dat er een grote variatie in het soort wandelingen ontstaat.

ballade5Nadat op een afstandswandeling een keer in een ‘bed and breakfast’ was overnacht ontstond de gewoonte jaarlijks een lange midweek te wandelen, met op iedere dag een wandeling. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van een huisje in een vakantiepark. Later streek de groep neer in hotelletjes. De laatste jaren is het een wandelweek van maandag tot en met vrijdag. Afwisselend vindt de wandelweek in Nederland of in het aangrenzende buitenland (op “rijdbare” afstand) plaats.

Vanaf 2004 werden veel wandelingen met foto’s gedocumenteerd via huisfotograaf Ton V. Vanaf 2006 werden de wandelweken ook op video vastgelegd door huisfilmer Cor ten D. (Beide zijn en blijven eigenaar van het copyright op hun in deze site getoonde beeldmaterialen.)

Ga voor de beschrijvingen van de afzonderlijke wandeldagen naar Berichten. Voor de volledige teksten van de Berichten klik je op de tekst: “Lees verder”.