2016-04-13 Beesd – Leerdam

Dag allen, ook voor de elders heil zoekende Ton,

2016-04-13 Beesd-Leerdam 002 (Kopie)Na een gastvrije ontvangst bij Jan (waarbij Ton wel meedeed met de koffie en koek) konden we niet eerder vertrekken dan nadat we de nieuw aangelegde boomgaard en fruittuin van Jan achter de muur hadden bewonderd. De bloeiende fruitboompjes waren een voorbode van wat ons tijdens de wandeltocht te wachten stond: een voettocht langs de Linge van station Beesd naar station Leerdam. Een tocht die we ook deden op 23 april 2008 (dankzij Ton P) en op 6 mei 2009 (dankzij Herman). Ditmaal werd de afstand via GPS-bepaling vastgesteld op 16,1 km (met 4,6 km gemiddeld tempo). Eigenlijk zou ik kunnen volstaan met verwijzen naar de foto’s van Ton van die tochten, maar om actueel te blijven heb ik toch maar weer zelf wat foto’s gemaakt. (Aan de voet van deze tekst volgt de verwijzing naar de fotopagina).

Veel fruitbomen staan al in bloei, maar je moet er dicht bij staan om de schoonheid van de bloesem te beleven. Niet alleen fruitbomen toonden hun bloesempracht, ook enkele solitaire bomen lieten zien dat het voorjaar er echt aankomt. De slingerende Linge komt regelmatig in het gezichtsveld van de wandelaar. Dat er al heel vroeg bewoning was langs de rivier laten de mooie Jugendstil-elementen op een huis langs de rivier zien.

De fauna was ook tijdens deze tocht rijkelijk vertegenwoordigd: we zagen paarden en we zagen ezels. Die laatste stonden op enig moment aan beide zijden van een haag met elkaar te converseren. Maar dat is toch maar niet fotografisch vastgelegd. Ook ooievaars lieten zich vereeuwigen. Op meerdere plekken werd druk genesteld. Eén paartje was zo welwillend om gedurende de fotosessie gezamenlijk op het nest te blijven. De afstand was echter te groot om meerdere mooie scherpe foto’s te krijgen. We doen het dus met één foto. Het voorbewerkte vogelhuisje dat we troffen heeft een lange verkoopgeschiedenis want Ton heeft het in 2009 ook al vastgelegd. Kennelijk een winkeldochter geworden. Bij een andere dijkwoning constateerden we dat de bewoners kennelijk veel voeten in de aarde hadden.

De scheve toren van Acquoy zou een rustpunt moeten worden. De beoogde bank was echter al bezet door een schaftende bouwvakker. Maar hij was zo aardig om te verwijzen naar het object van zijn werkzaamheden alwaar nog een paar stoelen tot de onbeheerde inventaris behoorden. Ruud en Jan kregen toestemming om deze zetels tijdelijk te gebruiken. Tijdens de aangename conversatie met onze bankgenoot leerden we veel over het restauratievak in het algemeen en zijn werk in het bijzonder. Uiteraard hebben we als brave burgers de stoelen teruggebracht. Fotografisch bewijs is aanwezig. Ook konden we nog een goede daad uit de padvinderstijd verrichten: we hielpen een oud vrouwtje met oversteken, althans we zetten een slechtziende wandelaarster aan de goede kant van de stoep in de goede richting. Later constateerden we dat ze op de goede weg was voortgegaan.

Langs het Fort bij Asperen en de antieke sluis bij Asperen sjokten we naar Leerdam waar de glasblazers onvermoeibaar blijven blazen. Dat Ruud inmiddels geen moeite meer heeft met de kaartjes- en oplaadautomaten van NS resp. Arriva laat de laatste foto zien. Met hulp van onze OV-chipkaarten en Arriva overbrugden we in 6 minuten de afstand van Leerdam naar Beesd.

Oh ja: volgende keer geen wandeling. Op Koningsdag dus alle gelegenheid om de versierde fietsen nog eens uit de schuur te halen of mee te zingen met de aubade voor de burgemeester. Ton houdt zijn regeldag nog wel tegoed om een andere keer in te wisselen. Over een maand treffen we elkaar bij Herman waarbij Hank de topografische kant zal verzorgen.

Cor

Voor de foto’s: lees verder.

Bron wandeling:
http://www.eropuit.nl/uitje/wandelen/MarinwaerdtLingeNSwandeling