2016-12-07 Grashoek

Dag allen,

2016-12-07Grashoek026We waren compleet te gast bij Cor, voor de start van een 16,2 km lange tocht vanuit en naar Grashoek (*).

“Klik, print en wandel” levert schitterende tochten op. Deze keer een door Cor tot rondtocht gemaakte etappe van het Peelpad. Heel afwisselend bos, hei, paden, zeer de moeite van het bewegen waard. Milde winterse temperatuur, waarbij ‘s middags de zon zich ook nog even liet zien.

Vlak na het dromerige dorp met café en feestzaal werden we omstuwd door beesten, waarna wij ons leven gingen wagen. Dat bleek pas nadat we het bosperceel hadden verlaten. We kwamen toch met 6 weer thuis. Vervolgens ontmoetten we de werken van de gebroeders Bever. Wat van Ed was en wat van Willem konden we niet achterhalen. Het gebied wordt doorkruist met watergangen, kenmerkend voor het “industrieel” verleden. Deze vaart zijn we verschillende keren overgestoken. Ook wandelden we soms langs de vaart, dan weer aan de ene, dan weer aan gene zijde. Typische herfstpaddenstoelen troonden op een boomstronk, waarna wij een schitterende vlakte (een heideveld, echter overwoekerd door gras) langs 3 zijden bewandelden. Gezeten aan de waterkant aten wij ons brood, afgunstig bekeken door 2 zwanenhalzen. Er was toen alle rust om stil te staan bij de nieuwe smartphone van Ruud, die nu ook een app en WhatsApp toekomst is gegund. Cor diepte de kennis op, die onze discussie over mijl op zeven netjes afrondde (**).

Ook (***) is de moeite van het bekijken waard, want op zijn elf en dertigst heeft waarschijnlijk toch niets te maken met de 11 Friese steden en 30 Grientenijen in Friesland. (Dit dankzij F.A.Stoett)  Langzaam was het in ieder geval wel.

Smalle paadjes, riethalmen en paden als tunnels brachten ons bij het oorlogsmonument. Dat drukte ons weer eens op de feiten van dat wat we vandaag de dag dreigen te vergeten!

Op naar 21 december bij Jan en wat meer is: de muisjes (blauw) ter gelegenheid van de geboorte van Werner (****).

Groeten,

Ton

Voor de foto’s: lees verder.

Bron van de wandeling: Klik, Print en Wandel, Peelpad, etappe 11.

(*) Grashoek is gelegen in het noordwesten van de Limburgse Gemeente Peel en Maas, aan de rand van de Peel. De meeste inwoners zijn werkzaam in de veehouderij en tuinbouw al wordt het aandeel forensen steeds groter. Per 1 januari 2010 maakt Grashoek, als kern uit de oud-gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas. Hoewel er van oudsher een Limburgs dialect wordt gesproken is de Brabantse invloed onmiskenbaar aanwezig. In 2010 is onder de naam ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt’ een boek uitgebracht over de geschiedenis van Grashoek.

(**) Waar komt de uitdrukking mijl op zeven vandaan? Mijl op zeven betekent ‘met een flinke omweg, omslachtig’. Als van iets wordt gezegd dat het mijl op zeven is, wil dat dus zeggen dat het gemakkelijker en sneller kan. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) deelde men de afstandsmaat mijl vroeger vaak in vieren. Mijl op zeven wilde oorspronkelijk zeggen dat dit kwart van de mijl niet één keer werd afgelegd, maar zeven keer. Je legde zo bijna de dubbele afstand af. Mijl op zeven is dus een soort percentageaanduiding, waarbij echter niet gedacht moet worden aan procenten, maar aan kwarten (vierendelen). Iemand die een mijl op zeven aflegt, loopt niet de kortste weg (dat wil zeggen: gewoon vier vierendelen van een mijl), maar doet er nog eens drie vierendelen bovenop. F.A. Stoett verwoordt het zo: “De mijl op zeven gaan, d.w.z. een omweg maken; eigenlijk de mijl niet op vier maar op zeven vierde deelen nemen, dus den weg, dien men te gaan heeft, met drie vierendeelen op elke mijl door omloopen verlengen.”

Een andere verklaring van mijl op zeven is dat de uitdrukking oorspronkelijk zou slaan op de bochtige weg van Meijel naar Sevenum, in Limburg. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat zo’n onbelangrijk weggetje tot een algemeen bekende uitdrukking zou hebben geleid. (Bron: onzetaal.nl/taaladvies/mijl-op-zeven.)

(***) Waar komt het gezegde op z’n elfendertigst vandaan? Op z’n elfendertigst betekent ‘langzaam en omslachtig’. Wie iets op z’n elfendertigst doet, laat zich niet opjagen – en dat kan nog weleens irritatie bij anderen wekken. In het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) staat dat op zijn elfendertigst oorspronkelijk een gunstige betekenis had: ‘keurig, netjes’. Het gezegde is eigenlijk een weefterm. De elf-en-dertig was een kam voor het weven van zeer fijn textiel: een kam waardoor 41 (11 en 30) gangen gingen en 4100 draden geschoren konden worden. Zo’n kam was een van de fijnste die er bestonden. Dit weverswerk vereiste precisie, vandaar de originele betekenis ‘keurig’. Werken met de elf-en-dertig was ook tijdrovend; daardoor ontstond de latere betekenis ‘langzaam en omslachtig’.

F.A. Stoett vermeldt dat men vroeger dacht dat op zijn elfendertigst terugging op de langzame manier waarop de Staten van Friesland, bestaande uit de afgevaardigden van 11 steden en 30 grietenijen, overlegden. Tegenwoordig wordt deze uitleg als onwaarschijnlijk gezien. (Bron: onzetaal.nl/taaladvies/op-zn-elfendertigst.)

(****) Werner is een Germaanse voornaam, die ook als achternaam in gebruik is. De naam bestaat uit 2 delen, het tweede deel is het woord heer ‘voornaam manspersoon’, over het eerste deel zijn meerdere theorieën, maar waarschijnlijk is het óf waron ‘in acht nemen, beschermen’ (vergelijk bewaren) óf warnon ‘voorzichtig zijn, zich hoeden’.     (Bron: Wikipedia).