2017-05-10 Cromvoirt

Dag allen, inderdaad sinds lange tijd weer helemaal compleet.

2017-05-10 Cromvoirt 004Opnieuw een schitterende zonnige en heel feestelijke dag. De ontvangst bij Ruud en Willeke met naast de gelukkig te kleine appeltaart, een overheerlijke citroen-roomrol. Dat was nog maar een voorproefje, want onze nieuwe tachtiger had Ruud “geprest“ te zorgen voor een koffietaartetablissement.

Vol verwachting gingen we op pad, van uit Ruuds huis voor een tocht van 13,25 km (4,1 km gemiddeld). Mooi groen met doorkijkjes en fraai lentegeel, weldoorvoede runderen. De Andreaskruisige bomen konden het rund niet behoeden voor vreemdgaan. Een bekend gebied met veel nieuwe paden en wegen en…. we maakten kennis met het fenomeen Golfen in statu nascendi. Hoe wordt 80 ha weiland golfterrein. Een interessante excursie. Grassen, greens, hei, afslagen, waterbakken, die ongetwijfeld anders heten, een riant clubhuis in aanbouw: Residence, par, bunker, fairway, fee, hole, tee …..

En passant inspecteerde Cor een hond op gestolen spullen van de green. Het bleef onduidelijk hoelang “net” duurt, terwijl bij deze sport alles zeer nauw luistert. De green wordt vlak met GPS en lasergestuurde apparatuur, waardoor robuuste graafmachines de grond vlak maken als of ze een eierlepeltje hanteren. Het selfie is niet gelukt. Het restaurant bedoelde waarschijnlijk tegen de asperges te zeggen: kom op,  kop op.

Via de Genie en het Molukse kamp bereikten we IJM waar we neerstreken en Jan zijn toezegging gestand kon doen. Heel hartelijk dank en voor jou van ons allen een gezond Nieuwjaar.

Na deze broodloze verpozing op zoek naar een broodeetplaats ontdekten we dat we te langzaam hadden gelopen: de Golfbaan was inmiddels klaar. Op een vertrouwde plek ons brood etend, zagen we hoe de eenden hun gezins- en/of familiebanden onderhouden.

In hoogzomerweer bereikten we Cromvoirt dat ooit op eigen benen mocht staan. Het gemeentehuis heeft slecht 34 jaar dienst mogen doen. In 1933 ging het teloor.

Volgende keer bij Cor, die wellicht dan al verblijfsgegevens heeft voor onze Frieslandweek.

Ton

Voor de foto’s: lees verder.

Citaat uit Wikipedia:

De nederzetting Cromvoirt moet omstreeks 1100 zijn ontstaan op de overgang van hogergelegen zandgronden en het laaggelegen stroomdal van de Maas.
Teneinde overstromingen te voorkomen werd het dorp beschermd door een ringdijk. Deze is tegenwoordig nog in het landschap te zien als de Cromvoirtse Dijk. De dijk was niet altijd betrouwbaar en wateroverlast kwam veel voor. Zelfs in 1741 was nog sprake van “den naeren toestant van deze plaetse vermits den doerbraek in den dijk”.
Tussen 1811 en 1933 was Cromvoirt een zelfstandige gemeente, die ook de buurtschap Deuteren omvatte. Op 1 januari 1933 werd Cromvoirt onderdeel van de gemeente Vught, terwijl Deuteren bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch werd gevoegd. De gemeente had toen 687 inwoners.