2013-02-20 Leusden

Dag allemaal, ook de zieke Ton P en de skiënde Cor.

Na bijzonder gebak bij Herman togen we met 5 man in de nieuwe auto van Herman naar De Glind nabij Leusden, nabij Amersfoort in nu nog provincie Utrecht voor een 10,9 kilometer lange tocht die we, gelet op de kou, met een gemiddelde van 4,5 km (!) aflegden.

13-02-20 DE GLIND (1)Voor we echt startten bezochten we een 15 kamers tellende woning, waar Karlijn, Hermans dochter, voor een paar dagen per week een pied-à- terre heeft. Het huis van 1914 was bestemd voor de heer Rudolph, dominee, die helaas nooit het huis heeft kunnen bewonen. De geboorte van het huis viel samen met zijn sterven. Hij leeft overigens voort in de stichting, waar Karlijn werkzaam is.

Na een rondleiding en koffie begeleidde zij ons naar het startpunt. Karlijn bedankt voor de ontvangst.

Een fraaie wandeling door open terrein, koud, en zoals bleek niet ongevaarlijk. Herman waagde ons er aan. We bewandelden een voor toeristen opgeleukt pad, waar soms te veel van het goede oude gebruiksvoorwerpen uit het boerenleven tot kunst(werken) waren verheven. De vervallen antieke telefooncel was voor de oud-PTTers een nostalgische opkikker. En passant bood het ook een schuur waar we windvrij konden lunchen. Ondanks de regie van Herman slechts eenmaal.

Tragischerwijs heeft Jan een deel van de tocht met een koude hand moeten afleggen, omdat hij waarschijnlijk na het plassen eenhandig is doorgelopen.

Een kinderbeeld rondde de plezierige tocht af. Voor de file bracht Herman ons thuis om ons te kunnen voorbereiden op de volgende tocht die start bij Jan.

Ton V

Voor de foto’s: lees verder

 

Rudolphstichting

De naamgever van de stichting, ds. R.J.W. Rudolph (1862-1914), kocht in 1911 landbouwgrond in de gemeente Barneveld, waar hij het jeugddorp De Glind vestigde. In dit dorp werden kinderen opgevangen die niet meer thuis konden wonen. Rudolphs visie ‘als kinderen in de samenleving buiten de boot vallen, moeten we een samenleving creëren waar zij wel welkom zijn’ ligt ten grondslag aan het jeugddorp. De werkzaamheden werden ondergebracht bij de stichting De Glindhorst.

In de beginperiode waren er de nodige tegenslagen. Om het werk toch te kunnen voortzetten schoten de diaconieën van gereformeerde kerken te hulp. In 1927 werd de Rudolphstichting opgericht waarbij de werkzaamheden van De Glindhorst werden ondergebracht. De stichting zorgde niet alleen voor opvanggezinnen en groepsopvang, maar ook voor onderwijs. De Rudolphstichting exploiteerde een basisschool en een land- en tuinbouwschool. Meer dan zes decennia fungeerde de Rudolphstichting als een organisatie op het gebied van de jeugdhulpverlening.

De Rudolphstichting houdt zich vanaf 1994 bezig met het beheer van het onroerend goed in het dorp De Glind en met het financieel mogelijk maken van vernieuwing in de jeugdzorg. De uitvoering van de jeugdhulpverlening werd ondergebracht bij een nieuw opgerichte stichting Bredevoort, die in 1999 opging in de Leo Stichting Groep (later Joozt-LSG genoemd).