2014-10-15 ‘s-Hertogenbosch

Dag allen,

We startten gastvrij bij Ton en Leida voor 12,7 (4,1 gemiddeld) km.

Cor en ik werden verrast met een fles druivenvocht omdat anderen de waardering van film en foto’s wilden uitdrukken. Iedereen heel hartelijk bedankt. Ruud van R. die voor de 1ste keer mee zou wandelen, moest verstek laten gaan. Na het kopen van de schoenen (!) besloten Ruud en zijn vrouw nog even verder te winkelen, hetgeen resulteerden in een gebroken heup van zijn vrouw. Mantelzorg dus.

14-10-15 DEN BOSCH (1)Ter wille van Ruud had Ton gekozen voor een niet te moeilijke tocht, startend aan de Dommel. Altijd blijkt een bekende streek weer een mooie tocht op te leveren. Ook al start hij met een – volgens Hank – vreselijk gebouw. In ieder geval erg luxueus. De sortiebrug bij de Citadel is klaar, en de Paleisbrug niet, de advocaten zijn druk, maar bouwvakkers ook, zo blijkt. We passeerden de uit vorige wandelingen vertrouwde steen: “Ik moge verteren – ten onder gaan – als ik maar nuttig ben”. De steen is geplaatst 01-05-2008 en van de beitel van Antoine de Visser. De Leeuwarder krant heeft ook nuttige informatie (*).

De nieuwe vlonder is uitermate handig voor de roeivereniging. Nee, het pontje gaat niet elektrisch. De stadswallen passeerden we op weg naar het uitgestrekte wafelijzer, waar het Goudse gemeentebestuur inspiratie op deed voor hun pietenaanpak 2014! Van der Valk bleek in de Broek niet onzichtbaar. De Sint Jan voltooid en in aanbouw trokken de aandacht. We ontdekten ook een nieuwe provinciale taak: zij maakt de burger er op attent dat ze er mogen zijn! Heel geruststellend. Na het schitterende paddestoelenboeket troffen we de nieuwe werkplek van/voor Guus Hiddink.

We lunchten bij het suikerzoete beeld van Maria, vlak daarna ontdekten we dat poesjes mobiel kunnen bellen en via US-mail geleverd worden. Een vlakke gevaarloze route, toch nog uitdagend voor Harry. Leon Adriaans inspireerde ons, wat weer teniet gedaan werd door de overal aanwezige toekan, maar de daarop volgende dichtregels maakten alles weer goed. Toch weer de toekan, nu wakend over waternavel en ja, de Dommel is een echte rivier inclusief de vereiste bebording.

Ton V

Voor de foto’s: lees verder.

 

(*)  Ga voor de aardigheid op een mooie dag eens op de fiets naar Sijbrandahuis. Sla daar linksaf richting Birdaard. Na een paar honderd meter zie je aan de rechterkant, voor een boerderij, een hele grote steen. Het is een herinnering aan het Klooster Klaarkamp. Op die steen is de Latijnse lijfspreuk van het klooster gebeiteld:

TERAR DUM PROSIM
en linksonder de vertaling:
Ik moge verteren (ten onder gaan) als ik maar nuttig ben

Dit lijkt wel abracadabra. Wat bedoelden de monniken hiermee? Misschien snap je het als je het verhaal over Klaarkamp gelezen hebt. Wanneer je de fiets weg zet en hier het land in gaat, kijk dan eens goed in de bermen en sloten. Misschien zie je nog brokstukken van stenen. Hier was vroeger het grootste dorp van Dantumadeel, Klaarkamp.