2014-10-29 Sprang-Capelle

Dag allen, inderdaad allen, we waren compleet in Huize Hank voor een tocht van 16,1 km (jawel),  4,4 km gemiddeld (idem).

Hank werkt systematisch het noordwesten van Midden Brabant af, zodat we een bijna nieuwe tocht in, om, bij het halve zolenlijntje aflegden.

Er waren weer zeer opvallende zaken te zien. Om te beginnen een typische lantaarnpaal en een door EO gesponsorde heemkundeclub. Daar zal de evolutie wel aan voorbij gaan.

Een tocht bij de beesten af, die ons helpenderwijs dicht opeen dreef gelijk de door ons verstoorde kudde en een kleine herinnering aan ons Eifelse avontuur opriep. Later zal blijken dat dat zeer terecht was. De picknickset van de gemeente Waalwijk bleek later toch niets van doen te hebben met het oranje ijzerwerk. Dat oranje gevaarte was de voorbode van wat komen ging. Kooikers en vriendelijke mannen die anno nu de natuur vooruit hielpen en ons wegwijs maakten in een oud ambacht. Dat bij de ingang mooi werd weergegeven door twee gebruiksvoorwerpen.

Na enig zwerven kwamen we in Waspik: een vreemd dorp, getuige de oproep om kinderen te beschermen, de wijze waarop ze met dieren omgaan, ons aan Duitsland deed denken en waar duidelijk bleek dat het niet kunnen plannen met lettergrootte tot vreemde afkortingen leidt. Dan heb ik het nog maar niet over de speciale visie op afvalbestrijding.

Een tegenstrijdig dorp ook: overdreven aandacht voor de werkgevers, maar ook aandacht voor hangjongeren, getuige het eigen pleintje dat voor hen is ingericht. Dat dat ooit iets met dwangarbeid te maken heeft gehad zal het bestuur destijds wel ontgaan zijn. De aandacht voor rijk, voornaam en arm eenvoudig werd mooi geïllustreerd in de vogelhuisjes.

14-10-29 SPRANG-CAPELLE (37)Wat alles goed maakte van ons beeld op het dorp was de automaat aan het eind. Vers fruit.

We zien elkaar op 12-11 bij Herman. Een speciale wandeling zo werd door Ton P gemeld. Helder was in ieder geval dat we dan 20 jaar bestaan en 2 van ons dat werkelijk kunnen zeggen. De laatkomers en de jongsten zijn benieuwd.

Ton V

 Voor de foto’s: lees verder.

Zündapp is een historisch Duits merk van auto’s, bromfietsen, grasmaaiers,naaimachines, rijdende mijnen (de Goliath) en motorfietsen.

De naam “Zündapp” is een samentrekking van de bedrijfsnaam “Zünder und Apparatenbau GmbH Nürnberg”.
Het bedrijf “Zünder und Apparatebau GmbH” werd op 17 september 1917 opgericht door Fritz Neumeyer samen met de gebroeders Thiel (klokken- en gereedschapmakers) en Friedrich Krupp A.G. (een munitiefabrikant). Neumeyer zelf produceerde tot op dat moment radiatoren, maar de nieuwe firma zou ontstekers voor explosieven gaan produceren. In november 1918 waren er al 1.800 werknemers in dienst. Krijgsgevangenen werden als dwangarbeider ingezet. Door de ontwapeningsparagraaf van het Verdrag van Versailles moest het bedrijf omzien naar ander emplooi. Er werdendynamos en startmotoren geproduceerd, maar het bedrijf stond aan het eind van 1919 op het punt failliet te gaan. Neumeyer kocht zijn zakenpartners uit en vormde het bedrijf om tot de “Zündapp Gesellschaft für den Bau von Spezialmaschinen m.b.H.”. Men ging onder andere bouten en moeren produceren. Na een bezoek aan de “Berliner Automobil- und Motorradausstellung” in 1920 besloot Neumeyer motorfietsen te gaan produceren.