2019-01-16 Boxtel – Best

Dag lopers en het Forum Romanum bezoekende Toon, 

2019-01-16 Boxtel-Best004Vandaag de traditionele nieuwjaarsstart bij TonP en Leida. Na de gastvrije koffie en koeken op naar Boxtel voor de 16,4 km. lange NS-route met de fraaie naam “Edelhertenroute”.  Een route voor elk wat wils:

  • Het Boxtelse industrieterrein, waar Hank zijn oude kantoorplaats tegenkwam en bouwwerken herkende waar hij in zijn werkzame leven de hand in had gehad.
  • De “graag-in-het-bos-lopers” kwamen aan hun trekken.
  • De “open-landschap-aanbidders” waren ook tevreden.
  • De “zich vorige-tochten-herinnerende-lopers” zagen tal van herkenningspunten op deze op zich nieuwe route van de coproductie NS en het Wandelnet.

Na het industrieterrein passeerden we de Antoniuskapel in Lennisheuvel. Vlak daarna meenden we betrokken te worden bij de verfilming van het beroemde boek van Nikos Kazantzakis (klik hier om te zien wat Wikipedia over hem zegt). Dat niet en ook was de Boxtelse bloedprocessie niet uit het spoor gelopen (Lennisheuvel hoort immers bij Boxtel). Ons werd verteld dat roofzuchtige types het kruisbeeld, dat we even verder zouden passeren, ontdaan hadden van het corpus. De buurt heeft zich dit aangetrokken en heeft ergens een corpus opgedoken dat ze gaan opknappen, zodat het kruisbeeld in oude luister hersteld kan worden. De kruiwagenduwers vertelden nog dat een bevriende dorpsgenoot het nu verworven beeld zou gaan zandstralen.

De tragiek van de gebroken glasplaat van Ruud droegen we deze tocht met ons mee en we rekenden uit dat op dit NS-traject minimaal 28 treinen per uur langskomen. 

We liepen langs een sloot, die herinneringen opriep aan eerdere tochten. Ooit kwamen we uit het bos dwars op de sloot. Deze watergang moesten we destijds oversteken. Er lag toen een smalle dunne plank, de oevers waren stijl. We zijn toen allemaal droog overgekomen. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer het was. Kansen voor eenieder. Terwijl ik deze regel typte kwam de volgende mail van Cor binnen: Het verhaal van de sloot die overwonnen moest worden (in het gebied De Mortelen) dateert van 17-09-2014. Geen winter dus, maar de rest klopt wel. Voor de foto’s: klik hier.  Het gebied Heerenbeek deden we onder andere ook aan op 15-07-2009. Voor de foto’s: klik hierHet kasteel stond er ook nu nog witgeschilderd bij met fraaie boompartijen. 

Voor we de geplaveide weg langs het spoor naar Best bereikten werd duidelijk dat de loopschoenen goed gepoetst zullen moeten worden. Vlak voor we Best binnenliepen werd zichtbaar hoe lang deze gemeente bezig is geweest om het spoor onder de grond te krijgen dat, zoals uit een van de laatste plaatjes blijkt, in 2002 een feit werd. De laan op het straatnamenbord moet ertoe hebben bijgedragen dat het spoor weg (d.w.z. onder de grond) ging. Maar als het dan zo ver is: zie je oud en nieuw in een fraai nieuw station verenigd. Voor het waarom van de seinpaal is het goed om zelf Wikipedia te bezoeken. 

Nog enkele dienstaanwijzingen:

  • Volgende keer starten we bij Hank en Jan loopt dan niet mee.
  • De wandelweek is van 23 tot en met 27 september 2019.

Ton

Bron van de wandeling: NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

Foto’s 2019-01-16:

GELEEND:

Lennisheuvel is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant dat deel uitmaakt van de gemeente Boxtel. Lennisheuvel telt 1200 inwoners en vormt een kerkdorp van Boxtel. Lennisheuvel heeft de postcode van Boxtel. Lennisheuvel is van oorsprong een boerendorp.
Lennisheuvel ligt onmiddellijk ten zuidwesten van het bedrijventerrein Ladonk en in het centrum van het natuurgebied “Het Groene Woud”, waartoe nabijgelegen natuurgebieden als de Kampina, De Mortelen en Scheeken en Landgoed Velder behoren.
Lennisheuvel ligt op een hoogte van 9 meter, met in het westen het dal van het Smalwater en in het zuiden de Heerenbeekloop, die tot ecologische verbindingszone werd omgevormd.

Heerenbeek is de naam van een landgoed dat zich bevindt in het noorden van de gemeente Oirschot. Het maakt deel uit van het gebied De Mortelen en Scheeken en is in het bezit van de Stichting Het Brabants Landschap.
In 1303 schonk Hertog Jan II van Brabant 80 bunder land in de herdgang Straten aan de Abdij van ’t Park te Heverlee. Dit bestond waarschijnlijk uit moerassig bos en heide.
In 1760 kwam de hoeve in handen van Marcellus van Bles, die Heer van Moergestel was. Deze zette het boerenland en de heide om in een landgoed. Hij liet een groot herenhuis bouwen en dit is de voorloper van het huidige landhuis, dat in 1864 werd gebouwd door Jan Philip de Girard de Mielet van Coehoorn.
Het landhuis is een gemeentelijk monument dat witte gepleisterde muren en hangtorens heeft en daardoor op een kasteeltje lijkt. In 1998 heeft hier een brand gewoed die het interieur van het huis geheel verwoestte, waarna dit volledig werd hersteld.
Het landgoedbos dat dit gebied kenmerkt is relatief oud, namelijk uit de 2e helft van de 18e eeuw. In tegenstelling tot De Mortelen, dat afwisseling van landbouwgrond en bospercelen kent, is het bos in Heerenbeek aaneengesloten. Driekwart van het gebied bestaat uit vochtig loofbos. Men heeft hier vooral populieren aangeplant. De vochtige bodemgesteldheid wordt mede veroorzaakt door de leemlagen in de bodem.