2019-03-13 Nijmegen

Dag druipnatte lopers en sneeuwrijke Cor,

2019-03-13Nijmegen019Te gast bij Ruud, aangemoedigd door de gekoptelefoneerde buste van Beethoven, genoten wij van gigantische “mergpijpen” en andere koeken. Nadat we ontdekt hadden dat woorden van vroeger de herinneringen van toen levend maken, moesten we een eerste beslissing nemen.
Uiteraard gingen we lopen, maar de vraag was 7 of 12 kilometer in Nijmegen. Kort gaf de mogelijkheid droog een museum te bezoeken. Dat bezochten we! Toon reed ons naar de noordelijke Waaloever en op de Lentse Warande parkeerden we.
De 1ste foto berust niet op een misverstand, wij hadden plensbuien, Cor maakte ons deelgenoot van Flachau-sneeuw. Behalve dat de tocht van 7,2 km
(3,9 km gemiddeld) – we laten de kilometers, die we onder- en bovengronds in het museum liepen onvermeld – nat en hagelrijk was, werden we wandelend getroffen door het fraaie lijnenspel van de drie bruggen en de kunstwerken die “de ruimte voor de rivier” bepalen. Heel fraai afgetekend tegen soms gitzwarte lucht. Lijnen die we ook terugvonden in de nieuwe huizen, passend in het project “De Stelt-Zuid”: de nieuwbouwwijk van Lent. De Lentse Warande is een aanwinst voor de noordoever. Niet alleen regen, maar ook harde en zeer harde wind omarmden ons. Begrijpelijk dat Hank zijn bril een veilige plek gaf. We liepen over een brug, die de ruimte voor de rivier overbrugde en klommen omhoog naar de snelbinder, die ijzersterk golfde langs de spoorbrug. De letters op de muur gaven de werkelijkheid weer!

Nu Cor in Oostenrijk is rustte een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van de organisator. Mooi zichtbaar – naast zijn voor de natte tocht speciaal aangeschafte poncho- op de foto-combi.
De oude bunker uit WO-II, de Honig-toren, de strakke bogen en de poorttoren van de oude Waalbrug vormen een mooi contract met het lijnenspel van de nieuwe bruggen en waterwerken.

Het voorstel van onze roerganger werd met vreugde omarmd. We streken neer bij de 14e-eeuwse haard in Museum Bastei. Zeer de moeite waard.
De regenzeilen dropen uit terwijl wij brood etend, de speels en soms interactief ingerichte tentoonstelling bezochten. Gezamenlijk brachten wij het waterpeil omlaag. De trap eindigde op een glazen bordes. Dat deed ons de hoogtevrees overwinnen en het gaf een beeld van Nijmegen en, wat meer is, de rivier en al haar ruimte.
Na een bezoekje aan de expositie, op de 4e etage, van een Nijmeegse schilderes, hadden Ruud en Hank bedacht dat een stop, op de 5e verdieping, in het restaurant verantwoord was. Bedankt voor de koffie en taart.

Afdalend werden we weer geconfronteerd met de locatie van dit museum:
opgenomen in de oude vestingmuren van Noviomagus. De zon, die we zagen tijdens de stop, was weer verdwenen toen we buiten kwamen voor de resterende
3 km. Omdat over een kleine week ook de verkiezingen voor het Waterschap gehouden worden, was het een mooie gedachte langs het Nederlands-Duits gemaal uit 1933 te lopen om vervolgens onder bliksem en donder de Waalbrug opnieuw over te steken naar de parkeerplaats.

Volgende keer start bij Jan.

Ton

Foto’s 2019-03-13:

Geleend:

Bastei
De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je aan de slag in De Bastei Academie. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt!
Overigens:
Bastei kan verwijzen naar:
• Bastei (rotsformatie), rotsformatie langs de Elbe in Duitsland
• Bastei (vesting), hoefijzervormige toren in een vesting
• Bastei (caravan), een in de DDR geproduceerde caravan
• Bastei (uitgeverij), een Duitse uitgeverij
• De Bastei, natuur- en cultuurhistorisch museum in Nijmegen

Noviomagus
De naam komt in de vorm van Noviomagi voor op de Peutingerkaart (Tabula Peutingeriana). Wij kennen o.a. de latijnse naam Noviomagus Veromanduorum (voor Noyon in Frankrijk), Ulpia Noviomagus Batavorum (voor Nijmegen in
Nederland) en Noviomagus Treverorum (voor Neumagen-Dhron in Duitsland). Of de naam ‘Noviomagi’ op de Peutingerkaart slaat op het hedendaagse Nijmegen, zoals men vanaf de 17de eeuw (eerste gedrukte uitgave van de Peutingerkaart in 1599 door Johannes Moretus) en een aantal academici-historici in Nederland in de tweede helft van de 20ste eeuw stelde, is niet met zekerheid te bepalen. Het toponiem ‘Noviomagi’ kan, zoals Franse historici beweren, evenzeer duiden op de oude stad Noyon in Frankrijk, waar Karel de Grote in 768 tot ‘Koning van de Franken’ gezalfd werd. De onduidelijkheid stelt zich door het feit dat het niet gemakkelijk is om de Peutingerkaart juist te lezen en te analyseren en daarbij de opeenvolgende plaatsnamen zonder meer te localiseren. Een aantal toponiemen, gebieden en rivieren op deze wegenkaart zijn niet eenvoudig – zonder de juiste oriëntatie en interpretatie – terug te vinden en zo voor discussie vatbaar.