2019-04-10 Ottersum

Dag allen of we nu rond Ottersum of in Spanje (zoals Toon) wandelden,

2019-04-10Ottersum012Een tocht van 15,4 km (4,2 km gemiddeld), voor de laatste keer startend op Kennedylaan 5. Op naar Limburg en preciezer Ottersum en Gennep en vooral naar de Niers. Een onschuldig lijkend stroompje maar dat, gelet op de zeer brede bedding en de alarmerende peilschaal aan het eind van de tocht, het landschap en vooral haar bewoners voor grote problemen heeft gesteld.

Het is duidelijk te zien dat de lente echt begonnen is. De knoppen staan open en de bijen(kasten) gereed. Droog – de hele dag – maar soms een frisse, af en toe kille wind, door bossen, heuveltje op en af en over vlak land.

Dat we in een andere provincie lopen werd ook duidelijk; de gebruikelijke groen-gele pijltjes zijn hier rood-wit. Mooi was wel weer dat de afstand tussen de nummers werd aangegeven. 

In deze streek waren en zijn ook nu nog verschillende zorginstellingen zoals Stichting Dichterbij, dat is uit o.a. Maria Roepaan. Sommige paden waren geflankeerd met portretten en gedichten (van patiënten) en soms door houten beelden. Krentenbomen bleven onze aandacht vragen.

Meer mensen liepen deze tocht. Een stilstaande loper maakte ons attent op een zingend roodborstje. Niet geschoten is altijd mis. Midden tussen 2 dode eindtakken zit hij/zij, zij het zeer onscherp. Onze vooroordelen alle ruimte gevend, concludeerden we vervolgens dat de directie van zorginstellingen natuurlijk de fraaiste huizen op de mooiste plek neerzetten.

Op de vlakke stukken tussen de heuveltjes zagen we betonnen stroken, iets als fundering voor hekwerken wellicht. Een man uit Zwolle, getrouwd met een Brabantse vrouw, wonend in Gennep, die de zwarte labrador, teder geknuffeld door Cor, van het mooie weer liet genieten, vertelde dat hier vroeger munitiedepots waren. Ze zijn afgebroken en het gebied is terug gegeven aan het Limburgs Landschap of aan SSB (Staatsbosbeheer).

Het laatste deel van de tocht leidde door Gennep.  Aan het begin werden we verrast met een mooi voorbeeld van een niet te handhaven verordening. Wat je al niet kunt bedenken.

De Martinuskerk blijkt een Bossche school kerk (zie bij Geleend). Een fraai raadhuis annex vogel en een vervallen woning met glunderende Ruud leidden ons weer naar de Niers en de auto.

Volgende keer bij Hank, op zijn nieuwe adres. Ton drinkt wel koffie, maar loopt niet mee.

Ton

Bron van de wandeling: KlikPintenWandel.nl: Gennepse-heide-tocht.

Foto’s 2019-04-10:

Geleend:

NIERS

De Niers is een rivier die in Erkelenz in Duitsland ontspringt en in de Nederlandse gemeente Gennep in de Maas uitmondt. Van de bron, een boerderij in Kuckum, tot aan Gennep legt de rivier circa 114 km af. Slechts 9 km bevindt zich op Nederlands grondgebied. Het stroomgebied beslaat 1.348 km².
Van Kuckum stroomt de Niers door Rheydt, Geldern, Kevelaer, voorbij Schloss en Goch. Daarna vormt de rivier over een klein gedeelte de grens tussen Nederland en Duitsland en mondt ten slotte in de gemeente Gennep in de Maas tussen de Milsbeek en het Genneperhuis uit.
De tot 500 meter brede bedding, waardoorheen de Niers vandaag de dag stroomt, is door de Rijn en het landijs gevormd. Ongeveer 200.000 jaar geleden, tijdens de voorlaatste IJstijd (Saale-ijstijd) werd de Rijn door de tot aan de Schaephuysen-hoogte reikende gletsjers naar het westen gedrongen. Men kan vandaag de dag aan de tot 2 meter hoge terrasranden van de Niers-uiterwaarden het toentertijd onstane oerstroomdal herkennen.

St. Martinuskerk Gennep   

De Sint Martinuskerk is een voorbeeld van de Bossche School (Dom Nico van der Laan) en is in Madurodam in het klein te zien. Ze is ondanks de jonge leeftijd (1954) een Rijksmonument.
Als voorbeeld is destijds de kerk Sint Paulus buiten de Muren te Rome genomen. In 1967 beschilderde Theodore Stravinsky, de zoon van de componist Igor Stravinsky, de koepel boven het priesteraltaar. In de crypte bevindt zich het religieus museum “de Crypte”.
De klokken zijn afkomstig uit de toren van de oude Sint Martinuskerk die in WOII verwoest is. De oudste klok is uit 1434 en heeft de status van monument.