2016-06-08 Liempde

Dag allen, Ook de vakantievierende Ton,

2016-06-08 Liempde 017 (Kopie)Terwijl Ton volgens zijn vroege WhatsApp de flanken van de Etna besteeg bewonderden wij die ene peer en 12 kruisbessen die Jan al in zijn Garden of Eden aan de dit voorjaar geplante bomen en struiken had weten te ontlokken. Daarna was het dankzij de goede zorgen van Jeannet koffie en koek in de tuin.

Vervolgens togen we naar Liempde voor een tocht van (volgens mijn GPS-gegevens) 15,9 km  (4,5 km gemiddeld), op basis van door Jan geplotte knooppunten. Op sommige plekken bleken de knooppunten tot een bijna onontwarbare knoop te leiden, vanwege ondergelopen paden langs de Dommel en die leiden tot omwegen door versgemaaide weilanden. In Liempde bood de wachttijd tot de aankomst van de 2e auto gelegenheid om Mie Struif, de struifbakster, te portretteren. Ook kon het tableau aan de zijmuur van het voormalige raadhuis ons wel bekoren. Net buiten Liempde kwam de geur van versgemaaid gras ons al weldadig tegemoet. Even dreigde een volgens de naspeuringen van Ruud net geplaatst bord roet in het eten te gooien resp. een breuk in een knooppuntverbinding te veroorzaken. Gelukkig bleek de pont nog wel te varen, door inzet van veel spierkracht, waarmee de net niet woest kolkende maar wel snel stromende en volstaande Dommel kon worden bedwongen. In een groen veld sprong ineens een rood element naar voren. Een SP-klaproos in een CDA-groene omgeving? Wie zal overleven is ongewis, maar een mooi plaatje was het wel.

Langs een gerestaureerde veldschuur en het ons bekend voorkomende Duyfhuys passeerden we een kapelletje dat, volgens Hank, ook op vroegere tochten al eens een lunchplek voor de groep was geweest. Aangekomen op het voormalige station Kasteren Centraal bleek het stationskoffiehuis een gesloten bestaan te hebben. Het bijenhotel daarentegen was uitnodigend naar nieuwe gasten. In het naastgelegen weiland zagen we een voorbeeld van vreedzame co-existentie: een ros genoeglijk grazend met twee gevederde vrienden.

Langs onze route genoten we belangstelling van onder meer een kudde pinken die zich daarbij ook nog door de draaipoort probeerden te worstelen. Maar de poort van het Brabants Landschap bleek stevig genoeg om ze binnen het reservaat te houden. Nabij de Ollandse Waterloop werd de rust verstoord door een bootje met buitenboordmotor: illegale vissers?

Een door het Brabants Landschap met graan ingezaaide akker bleek veel meer te bevatten. Eerst kwam het blauw van korenbloemen in beeld, gevolgd door een grotere kleurschakering. Jan was even geneigd een veldboeket te plukken voor zijn Jeannet, maar liet de natuur toch maar waar deze hoorde: bloeiend in het veld.

Onze eerste boterham kon met medeweten en medewerking van Houthandel Smetsers  genuttigd worden onder een fraai afdak, beschermd tegen de toch krachtig schijnende zon. Het proefzitten heeft niet geleid tot aankoop. “We denken er nog even over na” aldus Ruud.

Het huisje van gebruikte materialen zagen we niet voor het eerst: al op 10 juli 2013, tijdens een wandeling vanuit St. Oedenrode, hadden we dit bouwsel al bewonderd (zie de foto’s van toen). De vele boomkwekerijen die we passeerden stonden vol met nog te verkopen groene bomen in alle stadia van groei. Enkele bloeiende bomen vielen juist op doordat zij er qua kleur uit sprongen.

De Fratershoeve kan niet echt verklaard worden. Naspeuringen op internet leverden niet meer informatie op dan dat het een langgevelboerderij is, gebouwd in 1912 en dat er ooit een geitenvierling is geboren. Of de Fraters hiervoor verantwoordelijk waren is onduidelijk.

De tweede boterham werd genuttigd in de schaduw van een mooie uitkijktoren. In de laatste kilometer naar Liempde zagen we halfgeschoren schapen, nog niet eerder gezien. Over het nut van de halve wollen jasjes werd druk gespeculeerd maar een afdoende verklaring konden we niet bedenken.

Het wachterspunt, gevormd door vele vogelhuisjes, betekende het einde van een mooie tocht op een zonovergoten dag. Goed geregeld, Jan.

Volgende keer, wanneer ook Ton er weer bij is, maar Hank afwezig zal zijn, koffie bij ondergetekende.

Groeten,

Cor

Voor de foto’s: lees verder.