2017-08-02 Sint Michielsgestel

Dag lopers en de ineenopensloepopdeAmsterdamsegrachtentoerende Cor,

2017-08-02 Sint Michielsgestel 003Met een extra rondje omweg bereikten we Ruud en Willekes woning, waar zij zich ongerust afvroegen of de koeken wel op zouden komen. Uiteraard lukte dat.

Een fraaie wandelweerdag voor een tocht van 13,6 km (3,6 km gemiddeld), startend in Gestel. Ruud voorzag ons van koeken e.d., maar wat meer is, van een uiterst fraaie tocht in de naaste omgeving en voor een heel groot deel over nieuwe nog nooit door ons belopen paden. We trokken door een zeer afwisselend landschap, bijeen gegaard via klikprintenwandel. Open landschap, smalle paadjes, weids uitzicht, kleurrijke bloemen en af en toe een loom beest.

Jan en Bram hadden via crowdfunding voldoende geld vergaard om een schroefcentrale te ontwerpen en te laten uitvoeren die door het Dommelwater 600.000 kWh oplevert. Meer dan de moeite waard. Hank hield zijn vak bij! Even later zagen we de droom van Ruud: “Ik heb altijd al in zo’n bootje gewild”: lekker waternavel ophalen. Mensen kunnen kiezen.

De tocht leverde ook interessante geschiedenis op. Ooit stroomde de Esch bochtig meanderend door Brabant alvorens zich te nestelen in de Dommel. In 1962 besloten we “recht is beautiful”. Een kaarsrechte streep door het land. Nuttig effect: vondst van Romeinse munten, die ooit verloren waren gegaan toen de Romeinen, gevestigd op een doorwaadbare veilige plek, al handeldrijvend kleingeld verloren. In 2014 moesten we het land veiliger maken, en water kunnen opbergen. Daarom trekken we krom wat recht was en vonden opnieuw oude munten. Die zijn nu gevat in een monument. De terugkeer tot de oorspronkelijk landschapsvormen leverde ook 2 hangbruggen op.

Een mooi vers is tevens een mooi slot van een fraaie dag.

Volgende keer treffen we elkaar bij Cor.

Ton 

Voor de foto’s: lees verder.