2018-01-31 Dinther

Dag lopers en de helaas afwezige Hank, 

2018-01-31 Dinther 006Jan’s huis was de startbasis voor de tocht naar Dinther (knooppuntenwandeling van 15 km met een gemiddelde van 4,1 km). Hank had het helaas af moeten laten weten. José beterschap. Martin wandelde ook mee!

De dag of liever het weer deed wat ervan verwacht werd: regen, alsmaar en gestaag. De modeshow van cape-aantrekkende lopers bewijst dit. Het pittoreske raadhuisje van Dinther – ooit opgeslokt door Heeswijk en nu vervaagd in Bernheze – blijkt nu een B&B, maar is ook trouwlocatie.

Zoekend naar het eerste knooppunt zagen we dat ondanks het grijs en nat de lente komt. Dat er veel water is gevallen bleek ook uit de vaalbruine waterstroom van de Leijgraaf. Dinther gaat met zijn tijd mee: glasvezel wordt uitgerold. Nee we vierden nog geen feest, dat komt later, maar we benutten de onder-een-afdak-staande-party-tent om staande ons brood te eten.

En het bleef regenen, daarom sloegen we een keer rechts- in plaats van linksaf en bekortten de tocht met 2 km om in alle rust dankbaar de verjaardag van Cor te onderstrepen in wat nu wel ons stamcafé lijkt te worden: De Prins in Berlicum. Geen slecht einde. Bedankt.

Volgende keer wederom starten op de Kennedylaan, maar dan anders.

Ton

Dinther is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Dinther werd in 1969 samengevoegd met het buurdorp Heeswijk tot de gemeente Heeswijk-Dinther. In 1994 werden de gemeenten Heeswijk-Dinther, Heesch en Nistelrode samengevoegd tot de gemeente Bernheze.

Etymologie: In 1139 werd Dinther voor het eerst vernoemd als Dinthre . De naam is van Frankische oorsprong en bevat de delen “Dint” en “haar”. Dint (of “dent”) staat voor “ingedeukt”, zoals tussen de tanden van een tandwiel. Een “haar” is een langgerekte zandrug. Het betreft een golvende zandrug zoals die zich inderdaad ten noorden van Dinther uitstrekt.
(Bron: Wikipedia; lees verder)

Foto’s 2018-01-31: