2018-07-18 Slabroek

Dag allen,

2018-07-18Slabroek012We waren te gast bij Jan, die Willem Koninckx had uitgenodigd mee te lopen en ons te wijzen op dat wat in de natuur zichtbaar is. De tocht startte bij het bezoekerscentrum Slabroek bij Nistelrode/Uden.

Op naar Uden voor 7,5 km wandeling met toelichting en uitleg. Deze uitleg begon direct in het bezoekerscentrum. “Horsten en slenken”: begrippen die we nu niet alleen kennen, maar ook onderkennen in het landschap. Heel beeldend was het inzicht dat wij als mensen pas verschenen in de laatste minuten van de 24 uur die de aarde nu bestaat. Wordt je dat maar eens bewust. De evolutie heeft tijd nodig en neemt die ook. De overgang van koud- naar warmbloedig heeft heel veel tijd gekost, maar daarna ontzettend veel mogelijk gemaakt. Zo ook de hersenontwikkeling, waar wij als aap zo trots op zijn.

We realiseerden ons ook dat de Neanderthaler, waar we meer gemeen mee hebben dan we denken, om de hoek woonde. Kortom een echt opladingspunt en om ons de nederigheid dan wel kleinheid nog bewuster te maken, wees de Sterrenwacht Halley ons via Pluto nog eens fijntjes op de oneindigheid en mateloosheid van het heelal, waar wij op een heel minuscuul plekje leven.

Al lopend passeerden we iets als het Zwarte Water en merkten dat ondanks de langdurige droogte de bloemen in het vrije veld er toch fris bijstonden. De vele kleine paarden hadden misschien wel geleden van de droogte, maar onze gast vertelde en passant dat vroeger de paarden ooit in dit formaat begonnen zijn.

Het bruine stroompje leverde nieuwe informatie op. Eerder hadden we al oer in onze handen gehad maar nu leerden we over de FeO – Fe₂O3 verandering door bacteriën die dankzij deze chemosynthese zelf in leven blijven – ze eten er goed van – en tegelijkertijd het ijzer extra doen oxideren en het water roestbruin maken.

Tegen het eind van de route bogen we ons over een mierennest en zagen een ogenschijnlijk ongeordende chaos. 

Een drankje hadden we wel verdiend. Met heel veel dank aan Willem, die onbekende zaken op bekende plaatsen plezierig zichtbaar maakte.

Volgende keer bij Ton  (zonder Toon)

Bron van de wandeling: wandeling “Breuken en beken”, Natuurcentrum De Maashorst

Foto’s 2018-07-18:

 

GELEEND:

Chemosynthese

Chemosynthese is het proces waardoor sommige organismen (voornamelijk bacteriën) met behulp van chemische energie, in afwezigheid van zonlicht, koolstof kunnen assimileren (dus zonder de mogelijkheid van fotosynthese). De chemische energie is afkomstig van de oxidatie van anorganische stoffen, zoals NH4+, NO2-, H2, CH4, H2S.

Dergelijke organismen worden chemo-autotroof genoemd; ze produceren organische stoffen (zoals koolhydraat) onder anderen uit koolstofdioxide en water. Door oxidatie van anorganische stoffen verkrijgen ze energie. Deze energie wordt vastgelegd in adenosinetrifosfaat (ATP).