2018-12-05 Ravenstein

Dag allen,

We liepen als voltallige groep de 2018-12-05Ravenstein020NS-wandeling Ravenstein, zonder een trein te betreden. Cromvoirt was de startplaats, waar Ruud zorgde voor de 16,5 km (4,4 km gemiddeld) lange tocht van Ravenstein naar Ravenstein aan de Maas. Een stadje dat in 2003 het loodje legde en door Oss omarmd werd. Ze mogen daar niet over klagen, want begin vorige eeuw konden zij er ook iets van in hun roofzuchtige gebiedsuitbreiding. Oss en een conglomeraat van steden, dorpen en buurtschappen. (Zie hieronder.)

De weervoorspellingen zaten er gelukkig naast, slechts de laatste kilometers motregende het, dit in tegenstelling tot de beloofde wateroverlast.

Het station Ravenstein is gewild, maar we vonden toch een parkeerplaats. De tocht: open land, over gebaande wegen, morsige paadjes en uitgestrekte struinsporen langs de Maas. We waren hier ook in 2009 op 1 juli, toen was er stralende zon en de route liep anders. (Klik hier).

Elk gehucht of dorp of buurtschap had ooit en ook nu nog een grote kerk, kerken die voor elkaar niet wilden of mochten onderdoen. Daarnaast waren er kapellen, die weer iets heel bijzonders hadden. Dit geheel in tegenspraak met Lucas 18:15-30.

Een van de dorpen heeft een zeer merkwaardige manier van knotten. Voor we door het klaphek een takkig smal glibberend modderpaadje betraden, werden we getroffen door de alom aanwezige zendmast van Megen die, gezien de borden die we tegenkwamen (in alle staten en bedsteeboerderij), deed vermoeden dat de mast ook voor andere activiteiten wordt benut.

We gingen maar snel door het klaphek en betraden de trappen, hoopvol denkend aan de Maas. Daar moesten we nog even op wachten. Eerst passeerden we een ruïne. Daarna op naar Dieden. Aan de voet van de kerk streken we (net als in 2009) neer voor de lunch. Zo konden we er tegen om een aantal kilometers langs de Maas te struinen.

De boot die we ontmoetten riep discussie op. Een hopper, eenmaasoeverpreparerendewalvoorijsvogeltjes, of gewoon poten die de boot bij baggerwerkzaamheden stabiliteit moet geven.

We bogen af van de Maas, de eensporige treinbrug in zicht, zagen we het uit 2009 bekende uitzichtpunt. De stier bleek echter niet thuis.  We vergaapten ons aan het technisch vernuft van de spoorbrug en concludeerden dat Ravenstein in het verleden goed beveiligd was. Tot slot een stadswandeling door dit stadje, waar huizen aan de Bossche School deden denken. Misschien waren ze het ook wel. In ieder geval wisten ze waar de klepel hing.

Volgende keer starten we bij Cor, voor de laatste keer dit jaar. Wanneer we dan 17,3 km lopen is de 425 km voor 2018 compleet.

Ton

Bron van de wandeling: NS-wandeling Land van Ravenstein.

Foto’s 2018-12-05:

Geleend (Bron: Wikipedia):

Oss bestaat uit:

Steden: Megen · Oss · Ravenstein

Dorpen: Berghem · Demen · Dennenburg · Deursen · Dieden · Geffen · Haren · Herpen · Huisseling · Macharen · Kessel · Lith · Lithoijen · Maren · Maren-Kessel · Neerlangel · Neerloon . Oijen · Overlangel · Teeffelen

Buurtschappen: AchtersteHeide · Benedeneind · Boveneind · Duurendseind · Elst · Gement · Keent · Kleine Koolwijk · Koolwijk · ’t Wild

In 1923 werden de gemeenten Deursen en Dennenburg, Dieden, Demen en Langel en Huisseling en Neerloon door de gemeente Ravenstein geannexeerd. In 1941 werd Herpen aan de gemeente Ravenstein toegevoegd. Keent kwam in 1958 bij de gemeente. Vóór de annexaties in 1923 had de gemeente een oppervlakte van slechts 30 hectare.

Een opmerkelijke gebeurtenis in de recente geschiedenis van de gemeente voltrok zich op 16 november 2000. Ravenstein was een zelfstandige gemeente met ongeveer 8.500 inwoners. Op die datum besloot de gemeenteraad de gemeente op te heffen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de samenvoeging met de gemeente Oss in 2003. De gang van zaken is opmerkelijk omdat gemeentes zich in de meeste gevallen juist verweren tegen annexaties door andere gemeentes.