2019-06-19 Planken Wambuis Ede

Dag allen,

2019-06-19PlankenWambuis004Het was bijna als het (maatschappelijk niet meer acceptabele) verhaaltje van de 10 kleine negertjes:  de groep werd steeds kleiner (maar wel op verklaarbare wijze). Hank was afgemeld omdat hij een paar dagen elders leuke dingen deed. Ton diende de dag klussend en aanwijzingen gevend nuttig door te brengen. Ruurd moest na een kilometer of vijf wandelen terug om zijn Willeke (begrijpelijk) bij te staan.

Na koffie met 5 bij Cor, een heenreis met 4 naar Ede en een wandeling met 3 vanuit Planken Wambuis (*) waren we na 14,1 km (gemeten op de klok van Toon) weer gereed om huiswaarts te keren.

We kregen 3 keer een bui te verwerken. Eerst tussen Rosmalen en Geffen. Na het tanken in Geffen onder dezelfde bui door. En net op de parkeerplaats bij Planken Wambuis kwam het opnieuw met bakken uit de lucht. Daarom maar even gewacht tot het weer weer opklaarde. Gelukkig bleef het verder droog, het werd zelfs warm. 

Wat volgde was een mooie tocht over en langs heide, door gevarieerde bossen (beuken, eiken, dennen). Mooie vergezichten, prachtige beukenlanen, het was er allemaal. De in de beschrijving beloofde garantie op 100% zandpaden werd volledig waargemaakt. Hoe anders dan in de politiek.

De zwarte runderen waren niet echt loslopend. Misschien weggelopen uit het bekende logo Osborne? Het leek alsof de volwassen dieren een after-lunch-dutje deden (teveel aan de sherry gezeten?). Alleen de nieuwe aanwas stond op hoge poten. De paarden, zo’n beetje aan het eind van de tocht, waren wel volop grazend, behalve die ene die, geleund tegen een boom, een dutje deed.

De beukenlanen waren schitterend om te zien. Het blijft een prachtig gezicht, de majestueuze beuken in het gelid, aan beide zijden van de weg in een dubbele rij. De fotograaf moest zich bedwingen in het blijven fotograferen.

Bij de eerste lunch, met gevelde bomen als zitplek, was Ruurd nog aanwezig. Ook de tweede lunch werd genuttigd op een geknakte den. En natuurlijk, zowel na de eerste als tweede lunch, 500 meter verder kwam een bank in beeld.  Het wordt bijna een wetmatigheid.

Volgende keer treffen we elkaar in het nieuwe huis van Ton (en Fiet).

Cor

Foto’s 2019-06-19:

Bron van de wandeling: Wandelzoekpagina, Trage Tocht Planken Wambuis.

Geleend: 

Planken Wambuis is een natuurgebied op de Veluwe dat grotendeels is begroeid met bos en heide. Een deel bestaat nog uit open stuifzand. In het gebied liggen ook oude landbouwgronden, enkele grafheuvels en het gehucht Mossel. Het bos bestaat grotendeels uit grove dennen die oorspronkelijk zijn aangeplant om het stuifzand te beteugelen. Ongeveer 700 ha is spontaan bos en kan zich natuurlijk ontwikkelen (is tevens rustgebied). Dit omvat ook het Oude Hout, een zeldzaam oud Veluws eikenhakhoutbos dat al in middeleeuwse bronnen zo vermeld wordt. De beukenlanen dateren uit het midden van de 19e eeuw. In de bossen leven wilde zoogdieren als edelhert, ree, wild zwijn, vos, das en boommarter. Een gedeelte van het bos- en heidegebied wordt begraasd door halfwilde New Forest pony’s en Sayaguesa-runderen. De heide wordt ook kleinschalig geplagd om vergrassing tegen te gaan.

Planken Wambuis geldt als zeer vogelrijk. Er komen raven voor en vijf soorten spechten: de zwarte specht, groene specht, grote en kleine bonte specht en draaihals. Op de heide en het onbegroeide stuifzand (Mosselse Zand) broeden bijzondere soorten als nachtzwaluw, boomleeuwerik, duinpieper en tapuit. Hier komen ook zandhagedis en gladde slang voor. 

(*) De naam ‘Planken Wambuis’ is afkomstig van een oude herberg in dit gebied die in 1782 werd gebouwd. Voor de betekenis van de naam zijn diverse verklaringen in omloop. De naam zou verwijzen naar een oude houten hut of naar een wambuis (een houten kledingstuk waarin je je niet bewegen kunt). Ook zou planken wambuis een eufemisme zijn voor een doodskist. De waarschijnlijkste verklaring is dat het veel voorkomende woord wambuis als plaatsaanduiding wel is afgeleid van het kledingstuk, maar hier staat voor een eenvoudig bouwwerk. De naam van de oorspronkelijke plattelandsherberg is later als aanduiding voor het hele gebied gaan gelden; voorheen werd dit als Reemsterveld aangeduid. Het huidige restaurant Planken Wambuis is in 1926 gebouwd op de plaats van de oude herberg.