2019-07-17 Lage Mierde

Dag lopers en Duitsreizende Toon, 

2019-07-16LageMierde004Een uitgelezen dag, nauwelijks wolken, veel zon en bij tijd en wijle pittig warm. De start was bij Hank – appeltaartje met slagroom, voor de liefhebbers – en daarna op naar Lage Mierde waar hij een fraaie knooppuntentocht had gecreëerd. Uiteindelijk goed voor 18,4 km, met (let op) 4,8 km gemiddeld!

De plaatjes laten zien dat het volop zomer is. Wat een bloemenpracht! Het landschap was zeer afwisselend, langs een beek en ven, door dennen en loofbos: beuken en wellicht een verdwaalde processierups. Vlak was de weg, maar lang niet altijd, geasfalteerd soms.

We passeerden en doorkruisten een natuurbegraafplaats. Rustig en mooi. Over soms  smalle bospaden. Dan weer verre uitzichten en voorts weer brede rulle zandpaden. Kortom afwisselend en voor elk wat wils. Goede keus Hank.

We  rustten eenmaal, wellicht te weinig en spraken af dat we voortaan starten om 08.45 uur en de koffiedrinktijd ietwat beperken. Volgende keer zal bij Toon blijken of we ons deze afspraak nog herinneren.

Ton

Foto’s 2019-07-17:

Geleend:

Landgoed De Utrecht

Landgoed ‘De Utrecht’ dankt zijn naam aan levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht,’ die het landgoed in 1898 als ‘woeste grond’ aankocht om het te ontginnen en te exploiteren. Via AMEV en Fortis kwam het landgoed in handen van de tegenwoordige eigenaar, verzekeraar ASR. Deze heeft samen met EEN&AL een natuurbegraafplaats ontwikkeld op het landgoed.

Kengetallen van Landgoed ‘De Utrecht’:

  • Totale oppervlakte ca. 2.500 hectare
  • 1.700 hectare bos (naald- en loofbomen)
  • 600 hectare landbouwgrond
  • 200 hectare natuur (heide en vennen)

Ontleend aan de brochure op de website van Natuurbegraafplaats De Utrecht:
Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ biedt natuurlijk ‘eeuwige rust in de natuur’. ‘De Utrecht’ biedt u en uw nabestaanden vooral tijd – tijd om uw dagelijkse beslommeringen los te laten en eenvoudigweg te zijn. Als u hier rondloopt hebt u geen agenda nodig. In de stille beslotenheid van de verschillende landschapstypen verdwijnen de beslommeringen van alledag vanzelf en versmelten de gebroken momenten tot een vloeiend en tijdloos nu, dat u de ruimte geeft om los te laten, te bezinnen en terug te keren tot uzelf. Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ is een oude plek waar vroeger de heide bloeide. Waar onze prehistorische voorouders op jacht gingen en in recentere tijd hun akkers bewerkten. Wij willen – samen met u – de verbinding vormen met dat verleden in het besef dat wij allen – leven onder dezelfde zon en ademen in dezelfde ruimte. Wij willen voelbaar maken dat wij deel uitmaken van dezelfde eeuwige levensstroom. Daarom herstellen wij de komende jaren het landschap uit die vervlogen dagen en geven wij het terrein van de begraafplaats zijn duurzame karakter terug. Wij creëren ook nieuwe natuur op basis van de tradities van onze voorouders en laten ons hierbij leiden door de aangeboren intuïtie van ieder mens. Op deze manier scheppen wij – met uw hulp – een harmonische omgeving die inspireert en die helpt bij het afscheid nemen en het verwerken van verlies.