2019-11-06 Oss

Dag lopers en helaas-nog-niet-meelopende Jan,

19-11-06-OSS-08Cromvoirt was de startplaats voor een tocht van 15,5 km, die in Oss begon. Ruud en Willeke hadden gezorgd voor een keuzeprobleem: vlaai met abrikozen of vlaai met kersen.

Ergens bij een café, dat nu Clemens heet, begonnen wij te lopen. Een parkeerplaats in het bos is gemakkelijker dan een overvolle plek bij het station. Ooit heette het café “Het Putje”. Nu niet meer: hoe krijg je het verzonnen en dan ook nog met dit logo.Via een hertenspeelwei, waar we meer wild zagen dan gedurende 5 dagen Veluwe, bereikten we na ongeveer een kilometer de huizen van Oss. Soms brede lanen met bomen, maar ook vreselijke huizen, een industrierijk stadje (van weleer?) en dan weer parkachtig landschap. Contrastrijk! Als vanzelf liepen we Berghem binnen,  waar de roofvogelbuurt en Boeddha onze aandacht opeisten. Uiteraard gehoorzaamden we. In de nieuwbouwwijk met leuke huizen liepen we over een vlonderpad. De zon brak door en even later vroegen we ons af op dit de bedoeling was van de Partij voor de Dieren!

Na 8 kilometer lopen streken we neer bij het Klauterwoud, we amuseerden ons met een horde honden, die een hondenwagentje omtrok. Na de pauze – halverwege de route – kwamen we in een schitterend natuurgebied. Klimmend en dalend bereikten we mooie vlaktes, waar de schapen zich niet onbetuigd lieten, zeker gelet op kleurrijke stempels op de achterruggen. Gelukkig achter een afrastering, want Ruud kreeg visioenen van lamskoteletjes. We verlieten de vlakte en via een smal bospaadje zagen we regendruppels hangen. De ANWB maakte  duidelijk in welke omgeving we nu liepen en hopelijk heeft het boerenprotest de rust van MRIJ-vee niet verstoord.

Volgende keer starten we bij Cor.

Ton

Bron van de wandeling: Groene Wissels 201: Groot Ganzenven en Rijsvennen

Foto’s 2019-11-06:

GELEEND:

MRIJ

Het MRIJ is een dubbeldoel ras dat thuis hoort op de vruchtbare gronden langs de rivieren. Het heeft een goede melkproductie met een hoog eiwitgehalte, met daarnaast een prima vleesproductie. Het ras is zeer geschikt voor bedrijven die minder krachtvoer willen gebruiken, want het blijft goed op gewicht. Omdat de voerkosten in verhouding tot de melkproductie laag zijn, is het ras economisch makkelijk rendabel te krijgen.

MRIJ-runderen zijn roodbont van kleur en hebben vaak veel wit. Over het algemeen is de rode kleur enigszins lichter dan van bijvoorbeeld het Brandrode rund. Ze hebben een sterke, ruime bouw en een forse kop met horens. Ze zijn redelijk aan de maat en hebben een gewicht rond de 850 kg.