2020-11-18 Rosmalen

Dag allen,

2020-11-18Rosmalen005De stralende zonnige dag, als was het lente, op 18 november bood een uitstekende loopdag voor de lopende 5, waar Jan helaas ontbrak. Om kwart voor 10 vertrokken we vanuit de Rooseveltlaan, waar Toon de groep ontving, voor 14,8 km. (4,6 km gemiddeld).

De tocht begon direct: op naar het Maximakanaal! Een route over bekend terrein met ook weer nieuwe gezichtspunten: Maximakanaal “stroomafwaarts” heen – sluis bij Empel – Oud-Empel – Maaspoort – Empel – Maximakanaal “stroomopwaarts” terug.

De schaduwen tonen aan dat de 1,5 meter ruim gehaald werd. Eindelijk werd duidelijk waar de smalle slootachtige strook water naast het kanaal voor dient: paaiplaats voor vissen die, niet gehinderd door passerende boten, in deze strook hun pro-creatieve arbeid kunnen verrichten.

In het fraaie zonlicht blonken aan weerskanten van het kanaal een kunstwerk en werkplaatsen. Vlak voor de sluis troffen wij een muskusrattenvanger. Hij vertelde gisteren klemmen te hebben gezet en de oogst van een klem omklemde zijn hand.

Het zonlicht speelde met het witkleurige blad van de bomen die het open landschap mooi markeren. De huizen die de rand van Empel omzomen bieden op 3-hoog een fraai uitzicht over de dijk en soms op de Maas. In Oud-Empel bewonderden we het pakjeshuis, dat elk jaar rond deze tijd aandacht vraagt voor 5 december.

Na de lunch aan de Maas met “zicht” op de Tempel van Empel bereikten we via Empel opnieuw het kanaal en bij de (spoor)brug gebruikten we het steile talud, al dan niet gebruikmakend van de leuning.

Niet ver weg dus vroeg thuis.

Ton 

Dienstmededeling: volgende keer starten we in Cromvoirt bij Ruud.

Foto’s 2020-11-18:

GELEEND

Muskusrat:
De muskusrat of bisamrat (Ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen. Hoewel de naam dat suggereert behoort de muskusrat dus niet tot de ratten. Het dier wordt soms op een menukaart ook wel als waterkonijn aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig als exoot in Europa en Noord-Azië. De muskusrat wordt ook gefokt in de bontindustrie. Het bont komt onder de naam bisam op de markt.
De muskusrat komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er bestaan verschillende verhalen over hoe de muskusrat in Nederland is gekomen. Eén verhaal is dat een Tsjechische graaf een aantal muskusratten vanuit Alaska naar Europa heeft meegenomen, om er bij zijn buitenverblijf op te kunnen jagen. De muskusratten plantten zich sneller voort dan de graaf ze kon vangen en dat was het begin van een grote populatie muskusratten in Europa. Ook werd de muskusrat in pelsdierfokkerijen gehouden voor het bont. Het kan zijn dat er dieren zijn ontsnapt. Doordat de muskusrat niet van oudsher in Nederland thuis hoort, heeft het dier hier geen natuurlijke vijanden. Als de waterschappen niet zouden ingrijpen, zou de populatie snel toenemen.

Pakhuis 18:
Op Pakhuis 18 in Empel kan Sinterklaas altijd rekenen Toen Ad en Hellen Sterkens vier jaar geleden het dijkhuis aan de Empelsedijk 18 in Empel kochten en er gingen wonen, bleken de de vorige eigenaren hun huis in de weken voor 5 december al jaren om te toveren tot pakhuis van Sinterklaas. Dat was niet voor niets op die plek. Want de Maas stroomt er vlakbij en daar kwam de Goedheiligman elk jaar in zijn boot aan, om vervolgens over het pad naast de buren de dijk te bereiken. ,,Ik kwam er toevallig achter toen ik op internet het adres zocht en foto’s tegenkwam”, zegt Hellen. ,,Wij vonden dat zo leuk dat we die traditie sindsdien enthousiast voortzetten. Een paar weken voor Sinterklaas zorgen we dat het huis vol hangt met pakjes. Dit jaar hebben we twee stellages tegen het huis volgehangen. Ook hangen er pakjes in de vlaggenmasten.” 
Omdat corona ook alle intochten van Sinterklaas in de war schopt, komt er dit jaar geen Goedheiligman over de dijk, welkom geheten door Exempel. Maar dat wil niet zeggen dat Sinterklaas geen pakjeshuis nodig heeft, redeneren Ad en Hellen.

(Bron: BD.nl 17-11-2020)

De Tempel van Empel:
De Tempel van Empel is een klein heiligdom, gewijd aan Hercules Magusanus, oppergod van de Bataven, dat werd opgericht rond het begin van onze jaartelling. Het is ontdekt door een amateurarcheoloog in een akker net buiten het huidige Noord-Brabantse dorp Empel. In de buurt van de overblijfselen zijn vele vondsten uit die tijd gedaan, zoals mantelspelden en Romeinse munten, maar ook gebruikte wapens. Aangezien het hoogst ongewoon was in het Romeinse Rijk om wapens aan goden te offeren, is het onwaarschijnlijk dat het een Romeins heiligdom was, maar eerder voor de Bataafse hulptroepen om hun oppergod te aanbidden.