2022-08-10 Rosmalen

Dag lopers,

2022-08-10-Rosmalen-023We liepen met 4 maar startten met 5. De poes van Ruud was hieraan debet. Een paar dagen op stap gaan en overvolle opvangplaatsen, speelden Ruud parten. Hopelijk is alles goed op zijn pootjes – daar zijn katten toch bedreven in – terecht gekomen.

Wie liepen – na de ontvangst door en bij Toon – een waterroute langs het Maximakanaal en de Maas. Een tocht van 12,2 km. Een start vanuit huis op zoek naar de waterstanden. De staalblauwe lucht gaf alle ruimte aan de zon. Op de sluis bij Empel schouwden wij de waterhoogte. Gelet op de masten en palen is een sluis net iets meer dan 2 maal 2 klapdeuren.

Voorbij de sluis op weg naar de Maas zagen we dat mensen niet alleen zichzelf maar ook hun honden aan de hitte wagen. Zouden wij “vroeger” denken dat de Cadiwagen ons een versnapering kwam brengen tijdens de “veldtocht”, nu bleek het heel prozaïsch een hondenuitlaatservice.

De stoffige Maasdijk benadrukte de hittegolf en de schepen voeren diep beneden in de Maas. We struinden door hoog gras en struiken, maar ondanks de droogte bloeiden er bloemen. We koersten zuidwaarts, de Maas achter ons latend, om de ver van het water afliggende Maasdijk in Empel te bereiken. Oostwaarts lopend richting kanaal bleek de poel/het wiel niet drooggevallen. Of de woning uitzicht biedt op de poel is niet duidelijk, evenmin of de lantaarn met of zonder spinrag de fietser op de dijk werkelijk van licht voorziet. 

Op een bankje langs het kanaal lunchten we en het ziet er naar uit dat drie keer scheepsrecht een traditie tot stand brengt. We besluiten enkele afslagen eerder het kanaal te verlaten, om via de Raadhuisstraat in het centrum te komen en voor de 3e keer op rij ijs te eten. Wanneer je even later de paaltjes bij elkaar zet, is duidelijk wie de derde aanbieder was.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer start bij Cor.

Foto’s 2022-08-10:

Geleend:

Laag water

De lage waterstand in rivieren zorgt voor veel problemen voor de scheepvaart, maar anderen zijn er juist blij mee. Magneetvissers bijvoorbeeld, die door de lage stand van het water van alles op de bodem vinden. Vaak zijn dat onschuldige dingen, maar er worden ook weleens criminele vondsten gedaan. Plekken die normaal gesproken twee meter onder water staan, zijn nu opeens begaanbaar voor magneetvissers.

De hoeveelheid water in Maas en Rijn daalt snel. De afvoer in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is. De Maas is een regenrivier, die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.