2022-11-02 Spoordonk

Dag allen,

2022-11-01-Spoordonk005Een herfstvakantie, ziekte en gekneusde knie maakten dat we met 4 op pad gingen. Bij Toon voorzien van leeftocht gingen wij zijn gekozen route – goed voor 12,1 km – lopen en startten halverwege Boxtel en Oirschot. Toon “liep” zijn eigen route naar de fysio.

Het waarom van het eerste plaatje wordt duidelijk in de rubriek: Geleend. Het bankje beschreef de juiste toon: uitstekend weer, hier en daar wat bloemkool(wolkjes), heerlijke temperatuur, schitterende herfst en -kleuren, kortom een uitstekende wandeldag (met een fraaie route). Dat arbeid niet volledig adelt kun je wellicht afleiden uit de gebrekkige Spartaanse badkamer van de adel. Dat de adel toch niet te klagen heeft mag blijken uit het weldoorvoede vee (het leken overigens leeuwenwelpen maar zijn het niet) en de schitterende Beerze met fraaie begroeiing. De drooggevallen vistrappen hebben de adel vast van vis kunnen voorzien.

De tocht was nieuw, maar liep op verschillende punten over bekende stukken, die ooit via andere richtingen belopen waren. Zo kwamen we bij een oude bekende: de watermolen en restaurant in Spoordonk. De eigenaar bleek het loodje gelegd te hebben. Te midden van een afzichtelijk geknipt dan wel gebeeldhouwd beest was een niet zo bekend woord zichtbaar. Of de lading gedekt wordt met de gevonden tekst in wederom: Geleend, is de vraag.

Het beeld van het rustig grazend roodbont vee werd jammerlijk verdrongen door de puinhoop. Troost voor deze beesten is wellicht dat ze niet het risico lopen bij deze puinhoop op een bord te belanden. Het mag duidelijk zijn dat puinhoop in schril contrast staat met de gekozen tocht.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer starten we bij Cor

Bron van de wandeling: Route.nl, Rondje Beerzedal en Spoordonk (route 2650674)

Foto’s 2022-11-02:

GELEEND

Giovanni Castione

Mooie wandeltocht ter nagedachtenis aan de op 2 juni 1838 vermoorde Giovanni Castione. Giovanni Castione was een 16-jarige marskramer uit de Italiaanse gemeente Premosello. Ergens in de de wandelroute staat een gedachtenkruis van de vermoorde Giovanni Castione.

In Premosello Chiovenda is de plaquette ter ere van Giovanni Castione geplaatst op de muren van zijn geboortehuis. Giovanni’s verhaal is een verhaal dat Premosello verbindt met Oirschot, een dorp in het zuiden van Nederland. Giovanni Castione verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland, waar hij werkte als verkoper van prenten. Met een bescheiden inkomen kon de jongen het zich veroorloven in verschillende herbergen te wonen, waar hij zijn moordenaar, Martinus Zoeren, ontmoette. Voor de moord werd Martinus veroordeeld en kreeg hij de doodstraf. Een kruis in Oirschot herinnert aan de Italiaanse jongen.

Bron: http://www.vcoazzurratv.it/archivio/attualita/7217-premosello-ricorda-giovan

Culineren kun je ‘C-ker’ leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de ‘gewone’ mens. Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant Ayce, Spoordonk: https://m.facebook.com/aycespoordonk/videos/culineren-wagyu/3144860469170860/