2023-01-11 Handel

Dag allen,

2023-01-11-Handel-004We startten bij Toon, Ruud was met familie in het buitenland. We memoreerden het overlijden van Jan, onze medewandelaar vanaf 2003. Twintig jaar was hij ons wandelmaatje.

We vertrokken naar Handel, vlak bij Huize Padua (*), waar we eerder (2021-07-28) begonnen en toch was de route nieuw, behoudens enkele herkenningspunten. Wanneer het weer van deze dag standaard wordt voor geheel 2023 dan hebben we de komende 12 maanden allerminst te klagen.

De 1ste kilometer werden we op het bospad begeleid door fraaie “straat”lantaarns, verder door en over het recreatiepark lopend, omliepen we een vijver waar misschien ook gewaterskied kon worden. Een heel afwisselend landschap trok voorbij: bospaden, weilanden, waterstroompjes. Beesten waren er ook. Niet helemaal duidelijk werd of het roodbonte vee naar de “kerstbomentrechter” geleid zal worden.

Op verschillende plaatsen in de route troffen we markeringspaaltjes van de kloosterorde: de Penitenten (**), die o.a. in Boekel – Padua zich toelegden op de gezondheidszorg (avant la lettre).

Weer in het buitengebied, een vreemd beeld: een kale boom en toch appels. Het nieuwe jaar brengt meer vreemde dingen, we zullen moeten leren leven met afstanden. We passeren een informatiebord met gegevens over oeverzwaluwen. Tal van interessante gegevens over maten, tijden en aantallen. Helaas werd niet vermeld dat het locus delicti zeer vele tientallen meters van het bord verwijderd is. Je moet er het meer voor doorwaden om de schans met boorgaten echt te kunnen zien.

De rechte watergangen tonen aan dat het aangelegd – overigens wel mooi – gebied is. Klokslag 12 uur betreden we het gebied van de inrichting en speelse al dan niet wankele bruggetjes leiden ons via de lunch en de auto naar een pleisterplaats in Boekel om de attentie van Fiet vanwege de “teruggevonden sleutels” te gebruiken. Waarvoor onze hartelijke dank.

Ton

Volgende keer: 25-01-23, start bij Cor.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Ommetje Landmeerse Loop.

Foto’s 2023-01-11:

GELEEND: 

 (*) Huize Padua is een buurtschap in de gemeente Boekel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is vernoemd naar de religieuze instelling die er in 1742 werd gevestigd. In de negentiende eeuw werd dit een gesticht voor psychiatrische patiënten dat in de eenentwintigste eeuw deel ging uitmaken van GGZ Oost-Brabant. De instelling Huize Padua bood in 2005 onderdak aan ongeveer 500 patiënten.

Thans is hier onder meer gevestigd het Hoogspecialistisch Centrum voor Hersenletsel en Neuropsychiatrie. Dat biedt naast behandeling en diagnostiek ook consultatie aan professionals en (zorg)organisaties. Consultatie is het vragen van advies aan een gespecialiseerde zorgverlener, waarin meegedacht en/of meegekeken wordt bij de zorg voor de cliënt. Een consultatievraag kan bijvoorbeeld bestaan uit behandelinhoudelijk overleg, plaatsingsadvies of bejegeningsadvies.

(**) De Broeders Penitenten (in het Latijn de Congregatio Fratrum Poenitentium St.-Francisci) (c.f.p-s.f.) is een katholieke congregratie. Ze ontstond op 12 maart 1697 in Hoogstraten (België) toen Daniël de Brouwer (geboren 7 februari 1674 te Hoogeloon als Daniël Vervest, overleden 25 juli 1745 te Boekel) zijn tijdelijke geloften aflegde. Hij trad toe tot de Derde Orde van Sint-Franciscus.

In de loop der jaren sloten veel volgelingen zich bij de Nederlandse franciscaanse lekenbroeder aan. De kleine Handelse communiteit groeide al snel uit tot een 13-tal broeders. In 1734 werd een nieuw, groter klooster gebouwd, Bloemendaal geheten. De broeders kosterden in de Handelse Genadekapel, ontgonnen stukken Peel, gaven onderwijs aan jongens en brouwden bier. Die laatste activiteit verliep ook nog eens tamelijk voorspoedig. De Gemertse brouwers namen de Broeders het succes van hun brouwerij niet in dank af. Ze maakten bij de overheid dan ook allerlei bezwaren tegen de Broederlijke brouwactiviteiten. Uiteindelijk leidden deze “kuiperijen” tot niets, maar het leek Daniël de Brouwer toch raadzamer om vlak over de grens (aan de overkant van de Landmeerse Loop), in het Land van Ravenstein (waar volledige godsdienstvrijheid heerste terwijl in de Rijksheerlijkheid Gemert naast de Duitse Orde geen kloostergemeenschappen mochten bestaan die groter waren dan vijf personen), opnieuw te beginnen. Dat was in 1741. Het jaar daarop verrees Huize Padua in Boekel, vlak bij Handel. De school van de broeders (bekend als Handelse kluis) was regionaal beroemd. In 1745 overleed de stichter, maar de communiteit bloeide.

Pas in 1871 werden de statuten volledig goedgekeurd en kreeg de orde de naam Congregatie van de Broeders van den Derden Regel van Penitentie van den H. Vader Franciscus van Assisië. Pas toen werden de broeders door de Kerk erkend als religieuze gemeenschap. De naam werd ingekort tot Broeders van de Derde Regel van Penitentie en uiteindelijk tot Broeders Penitenten. Zij vormden de eerste franciscaanse tertiarissencongregatie in Nederland. 

De Broeders Penitenten kennen als motto: Ad omne opus bonus paratus (tot elk goed werk bereid). Op 6 mei 1826 werd onder leiding van Broeder Antonius van Gerwen de eerste geestelijk zieke patiënt opgenomen in Huize Padua te Boekel (N.Br.) – een nog altijd bestaande psychiatrische instelling.