2018-02-14 Liessel

Dag wandelaars en verbouwende Toon, 

2018-02-14 Liessel 002Na de koeken op K5 op naar Liessel voor een KlikPrintenWandel-tocht getiteld: “Dennendijkse Bossentocht” goed voor 16,9 km (4,0 km gemiddeld).

In tegenstelling tot de vorige keer: nu zon, droog, blauwe, soms gewolkte lucht, milde temperatuur. De tocht voerde door bossen, langs velden en een stukje dorp behorend bij de gemeente Deurne, in Noord-Brabant. Dat Liessel niet zomaar iets is blijkt uit de hieronder gepikte tekst uit Wikipedia.

De eerste foto laat niet te raden welke dag het is. Liessel is voorzien van cultuurhistorische waarden zoals blijkt uit het bakhuisje. Achter de molen is het een exotische beestenboel. In het bos bleek van alles te zien en te bewonderen en te bestuderen. Wat Rosmalen heeft, heeft Liessel ook.

Jaarringen bestuderen geeft belangrijke informatie, zagen we, maar de mierenhoop hebben we veiligheidshalve niet verder ontleed. Toen we de dorpskern naderden zagen we aanvankelijk een schaatsveld, later gingen we voor asperges maar het bleek gewoon prei onder plastic. Meewarig over onze inschattingen was het schaap maar gaan zitten.

Volgende keer starten we bij Hank.

Ton 

Bron van de wandeling: Klik Print en Wandel: Lees verder.

Foto’s 2018-02-14:

 

Wikipedia over Liessel: Lees verder.

Even ten oosten van Liessel ligt een breukzone, behorende tot de Peelrandbreuk, die op enkele plekken bij het dorp aan de oppervlakte zichtbaar is.

Het huidige dorp Liessel ligt op een dekzandrug langs de Astense Aa. Dit dorp ontstond bij een kapel te midden van enkele middeleeuwse gehuchten, zoals Loon (oudste vermelding 1340). De oudste, onregelmatige ontginningen liggen op deze dekzandrug. Over de dekzandrug liep de enige weg om de moerassige Peel in noord-zuidrichting veilig te passeren. Oostelijk van de dekzandrug vinden we de natte ontginningen van de Peel, nu deels als natuurgebied beschermd (zoals de Deurnsche Peel), alsmede de droge naaldbossen op voormalige zandverstuivingen en heidevelden. Voorbeelden daarvan zijn de Dennendijkse Bossen en de Galgenberg.

Bij Liessel vloeit de uit de Deurnese Peel afkomstige Soeloop samen met de Astense Aa. Naar het westen voert de weg naar Vlierden door het voormalige landgoed De Beelsfundatie naar het beekdalreservaatje “de Berken”.

In de steentijd, duizenden jaren voor Christus, woonden er te Liessel al mensen op een hoge zandrug in de omgeving van het huidige Leegveld. Een nederzetting uit de vroege ijzertijd (800-400 voor Christus) werd in het najaar van 2010 opgegraven in het middeleeuwse gehucht Loon, tussen de Hoofdstraat en bedrijventerrein Willige Laagt. De oudste vermelding van de naam Liessel dateert uit 1312. In een akte uit 1420 is sprake van een kapel. Vermoedelijk was deze gewijd aan Hubertus, de beschermheilige  van de jacht, en stond de Sint-Hubertuskapel toen al op de plek waar tot in 1901 een kapel stond.

Liessel deed enkele malen een poging zelfstandigheid te verwerven. Op 22 april 1678 werd Liessel door de Staten-Generaal van de heerlijkheid Deurne tot een aparte heerlijkheid verheven. De jurisdictie over Liessel bleef echter in handen van de Heer van Deurne, waardoor Liessel een grondheerlijkheid werd. Als laatbank over de eigen bezittingen werd de hof Ten Velde in Deurne aan de grondheerlijkheid verbonden. In de literatuur wordt niet zelden de foutieve aanduiding Liesselt gebruikt.

Het Blokhuis in de buurschap Sloot vormde een afzonderlijk leengoed ten opzichte van de grondheerlijkheid. Beide lenen verkeerden vanaf de 17e eeuw in verschillende handen. Tussen de kasteelheren van het Blokhuis en de officiële Heren van de grondheerlijkheid Liessel ontstonden regelmatig twisten over het gezag in Liessel.

Ook een poging aan het einde van de 19e eeuw voor een zelfstandige gemeente “Liessel en Neerkant” strandde. Toen aan het begin van de 20e eeuw vele kleinere gemeenten, zoals Vlierden, werden opgeheven, was de kans verkeken.

De enige zelfstandigheid die Liessel had gekregen, was de oprichting van een eigen parochie in 1851 (St. Willibrordus-parochie), en de stichting van een nieuwe kerk (1901), een klooster, en een school. Op de plek van de vroegere Hubertuskapel (in 1851 verheven tot Willibrorduskerk), afgebroken in 1903, werd het patronaatsgebouw gebouwd. Dat staat nu bekend als gemeenschapshuis De Kastanje.