2018-05-09 Riethoven

Dag allen,

2018-05-09 Riethoven 006 (Kopie)Vandaag een plaatsvervangend scribent. Jan moest iemand ophalen en Ton moest iemand wegbrengen, vandaar dat we als kwartet op pad togen naar Riethoven.Niet dan nadat we toch compleet koffie en koeken hadden genuttigd, want dat wilden Jan en Ton toch niet missen.

In een degelijk Brabants katholiek dorp als Riethoven is de kerk ons uitgangspunt en terugkeerpunt. Een mooie tocht uit de stal van KlikPrintenWandel.nl van 15,6 km (die met een gemiddelde loopsnelheid van 4,8 km (een kleine 5 km dus) werd volbracht. “Dat mogen de thuisblijvers in hun zak steken” aldus één van onze deelnemers (niet de scribent).

Er zijn ook niet-menselijke inwoners van Riethoven, ze hebben zowaar een eigen stek, hetgeen door Ruud werd vastgelegd. Overigens waren we verderop minder gelukkig met stekende insecten die onze tweede lunchpauze vergalden. Daarnaast leven er ook wereldburgers in Riethoven, die echte Cadillac-adepten zijn.

Op enig moment  leek de tocht een reisje langs de Rijn te worden, maar bij nader inzien werd het een run langs de Run. In het buitengebied wordt ook dagelijks gewerkt liet een mooi bord ons weten. De doorkijkjes in het bossige gedeelte langs de Run waren zeer fraai. Buiten het bos liet een bord ons weten waar de titel van de tocht van is afgeleid. We hebben niet gevist, maar de vijver bood wel een fotogenieke aanblik. Het was kennelijk een visloze dag want er was geen visser te bekennen. Naast de visvijver was nog een ven, waarvan echter niet duidelijk geworden is of daar ook vis in zat. 

De in Brabant onvermijdelijke paarden waren in ruime mate aanwezig. We stoorden er enkele bij hun droge lunch: hooi. Na de lunch was het tijd om te dommelen langs de Dommel. Ook hier zorgden de kronkelingen voor mooie beelden. Dat ook rechte voren een mooie compositie kunnen vormen toont de foto. Eén onzer dacht dat de aardappelen al gerooid werden, maar anderen hielpen hem te beseffen dat aardappelen eerst gepoot moeten worden alvorens te groeien en te bloeien en daarna gerooid te worden. 

De Volmolen was wat leeg, de schoepen draaiden niet. Excellent vergaderen maakt dus kennelijk niet alleen de hoofden leeg. Maar het terras bij de camping zat wel vol. Verderop troffen we dieren waarvan pas na bestudering duidelijk werd dat het runderen waren en geen uit de kluiten gewassen schapen. Een soort die uw verslaglegger nog nooit eerder had gezien.

De beoogde tweede lunch bij de visvijver van HSV ’t Sonneke werd vergald door stekende en bijtende muggen. Snel verder dus, waarbij we getroost werden door de aanblik van de volop bloeiende rododendrons. De laatste stappen binnen de bebouwde kom mochten met enige snelheid gezet worden, althans volgens het bord dat de outskirts van Riethoven aankondigde.

Volgende keer bij Hank. Toon gaat niet mee want die zwerft dan (geprogrammeerd) in de USA.

Cor

Bron van de wandeling: KlikPrintenwandel.nl

Foto’s 2018-05-09 (van Ruud en Cor):