2018-10-24 Beugen Oeffelt

Dag lopers en Salou-se Jan,

2018-10-24 Beugen Oeffelt 024We vertrokken vanuit 5242BK-5 naar Beugen voor 15,5 km (4,5 km gemiddeld) naar Oeffelt en terug.
In dit gebied liepen we ook op 30 april 2014 (lees verder) en soms waren er bekende punten. Voor het eerst sinds maanden was er lichte motregen. Soms heel even, net wanneer we dachten: “het is tijd voor een poncho” scheen de zon weer.
We zagen dat bier een steeds prozaïscher product wordt. Bijverdienste voor de brandweer(wagens?).
De Maas en de erbij behorende heggen waren de begeleiders tijdens het eerste deel van de tocht. Een landschap vol afwisseling en heel veel klaphekken en draaihekken leidden ons over landbouwpercelen, terwijl in de doornige heggen nog kleurrijke bessen en bloemen zichtbaar waren. Het zwarte paard oogstte bewondering.
De Maas werd beschermd door kazematten en hoe het met de naamgeving zit staat hieronder.

We passeerden de brug over de Maas. Deze brug heeft de pont overbodig gemaakt, niet het veerhuis. En om de tijd tussen de verjaardag van Ton en de daarbij behorende consumptie niet langer dan nodig te maken besloten we al na 3 km op het terras neer te strijken. De wortelcake was meer dan de moeite waard!
Via een leemgroeve opnieuw een reisje langs de Maas met zicht op een virtuele hoeve.

Toen we de Maas definitief achter ons hadden gelaten vroegen we ons even af of Ankie vG. hier haar oefeningen oefende? Gelukkig zagen we dat de weg echt was. Via de schapen kwamen we in Oeffelt en vroegen ons af of we deze kerk eerder gezien hadden en dat hadden we, zo bleek later bij het varken.
Na 11 km rustten we aan de oever van een meer, waar het koffiekopje van Ruud geheel tot zijn recht kwam. In het bosachtige gebied verderop, bleek het verval te zijn begonnen en vonden we de plek waar de architect van de te bouwen kapel in Maliskamp zijn inspiratie heeft opgedaan.
De tocht werd afgesloten met 2 opmerkelijke zaken: bloeiende rozen en het varken waar in 2014 Ton P. op heeft gereden. Dus nu de beurt aan Hank, onze nog steeds meelopende 24 jaar oude founding father.
“Daarom” starten we volgende keer bij Hank.

Ton

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Maasheggentocht

Foto’s 2018-10-24:

Geleend van:
De naam Beugen is afgeleid van ‘Beughem’ (of ‘Bougheim’) wat de omschrijving is voor een nederzetting (‘heim’) in de ‘bocht’ van de Maas. De oudste schriftelijke vermelding stamt uit 1294. Toen was de spelling: Boghene. Ook de benamingen Boghen, Boeghen en Bughine kwamen in latere documenten voor.
Het oorspronkelijke grondgebied besloeg 1.057 ha en omvatte een smalle strook die doorliep van de Maas tot bijna aan het dorp Wanroij en die een aantal buurtschappen omvatte, waaronder Startwijk, Helbroek, Toven, Walsert, Papenvoort, Rijkevoort, Hoogeind en Laageind. De structuur van de secundaire wegen toont dit nog aan. Deze komen voorbij Walsert en Laageind uit op de doorgaande wegen naar Wanroij, respectievelijk Haps.
Beugen was de hoofdkern en de buurtschap Rijkevoort ontwikkelde zich, als ontginningsdorp, uiteindelijk eveneens tot een zelfstandig kerkdorpje.

Na de publicatie van dit bericht borrelde bij ene heer R van R de inspiratie zo hoog op dat de beker overliep. Wat de webmaster daarvan opgeveegd heeft is het volgende:

Ontving zojuist wederom het kleurrijke verslag van Ton met als bijlage de schilderachtige plaatjes. Kijkende naar plaatje 1 en plaatje 32 kreeg ik de dwingende behoefte onderstaand gedichtje te componeren. 

Als je houdt van goed doorvoede Zeugen
dan moet je echt een keer naar Beugen
want voor zover ik me kan Heugen
genoot ik daarvan eens met volle Teugen

Weliswaar geen literair hoogstandje maar misschien waard om ergens in het webarchief te (ver)stoppen?

Bij deze dus (Red.).