2019-08-28 Wolfheze

Dag lopers, 

2019-08-28Wolfheze011De club was compleet en te gast bij Cor. Na de gebruikelijke versterkingen op naar Wolfheze, voor 16,8 km (4,2 km gemiddeld). Op een bankje in de zon konden we ons goed oriënteren op de omgeving waar we gingen lopen. Bij het verlaten van het dorp werden we geconfronteerd met een stukje architectuur, dat niemands goedkeuring kon krijgen. Lelijk!

Gelukkig was de hitte nog niet tot grote hoogte opgelopen. De discussie over  “overigens” deed dat wel. Wat natuurmonumenten al niet kan aanrichten. Even verderop, na even daarvoor een daverende knal gehoord te hebben, vroegen we ons af of we gevaar liepen bij de op boomstammen geplaatste schietschijven. We wandelden echter ongeschonden veilig verder.

Over wandelen gesproken: de bospaden boden voldoende beschutting tegen de zon, ze boden ook prachtige doorkijkjes, een plezier om deze omgeving te verkennen en dan waren we nog niet eens bij de zonnige heidevlakte. Na 5 kilometer – gezien de hitte – een “waterpauze”: staand werd deze door ieder op zijn eigen manier ingevuld.

Op een bospad ontmoetten we een wachter, bewaker (?) van de rechtbank, die verscholen tussen bomen in de Middeleeuwen de plek was waar recht werd gesproken. We schaarden ons eerbiedig rond deze plaats. De duistere Middeleeuwen zijn dan toch minder duister dan we doorgaans aannemen. Zeer lezenswaardig is het boek: ”De Bourgondiërs” van Bart van Loo.

Na de eerste lunchpauze op naar het volgende toppunt: De Ginkelse Hei. Paars is echt mooi paars. Een plek waar sommigen van ons herinneringen aan hebben omdat zij daar crossten, bivakkeerden, wachtliepen en ontberingen leden. Die klachten vallen nu in het niet bij wat zich daar 75 jaar geleden afspeelde: beeldend vereeuwigd in Cortenstaal. Dit beeld, samen met de vogel, liet ons mijmerend en peinzend lopen over de grote, prachtige paarse heidevlakte. Via een tweede waterpauze – waar we Montgomery en oorlogsstrategieën bespraken – en de tweede lunch daarna bereikten  we de A12 en de spoorlijn die ons weer naar Wolfheze leidde.

Volgende keer starten we bij Jan, zonder Cor, die iets in statuten laat veranderen!

Ton

Bron van de wandeling: Groene Wissels nr. 268: Mechelse Kuil en Ginkelse Heide

Foto’s 2019-08-28:

Geleend:

OVERIGENS:  1) Alsmede 2) Au reste 3) Bijwoord 4) Bovendien 5) Daarenboven 6) Gewoon 7) In waarheid 8) Overig 9) Rest (voor de) 10) Trouwens 11) Verder 12) Voegwoordelijk bijwoord 13) Voor de rest 14) Voorts 15) Wat de rest betreft 16) Wijders
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/OVERIGENS/1

Grote Raad van Mechelen

De Grote Raad van Mechelen, het hoogste rechtscollege in de Nederlanden, was vanaf 1504 permanent in Mechelen gevestigd en haar territoriale bevoegdheid groeide uit tot over de XVII Provinciën der Nederlanden. In het Frans sprak men van Le Grand Conseil des Pays-Bas à Malines en in het Duits Der Grosse Rat der Niederlände zu Mecheln. De Grote Raad van Mechelen was bevoegd voor Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige gebieden en in het Letzeburgs zegt men nog altijd “Mir ginn op Mechelen” (‘wij gaan naar Mechelen’) als men zijn laatste troef wil uitspelen. Een Franse uitdrukking uit die tijd was: “Nous pousserons l’affaire jusqu’à Malines”.

De Grote Raad zetelde eerst in het Mechelse Schepenhuis en vanaf 1616 in het (oud) paleis van Margareta van Oostenrijk aan de Keizerstraat. Na de Godsdienstoorlogen en na de Onafhankelijkheid van de Verenigde Provinciën speelde de Grote Raad van Mechelen nog alleen een rol in de overgebleven Zuidelijke Nederlanden. In 1795 werd de Grote Raad opgeheven en vervangen door het Hof van Cassatie dat, tot op de dag van vandaag, in Brussel gevestigd is.