2019-09-11 Well

Dag allen, 

2019-09-11Well008Bij de koffie met toebehoren bij J&J waren we compleet. Toen scheidden onze wegen, Cor ging pensioenbonden verbinden, wij naar Well (Gelderland) voor 12,5 km. Dat het er uiteindelijk 13,7 km. zouden worden, wisten we toen nog niet. Droog bereikten we het veerhuis, geen veer meer, wel een restaurant. We waren bij de Maas en dachten aan de Waal: dus hulden we ons in poncho’s. Halverwege de tocht konden die weer uit.Een tocht door open land, smalle klompenpaadjes, bosweggetjes en asfalt langs de dijkwegen. Wanneer de fotograaf sneller was geweest hadden we er 3 kunnen zien.  De eerste kilometers liepen we langs de rivier. Aan beesten geen gebrek tijdens deze tocht.  We troffen een huis dat kennelijk meegroeide met de dijkverhogingen: zo houden ze zicht op de rivier. Ammerzoden blijkt overigens een speels dorp en we rondden het kasteel. Even dachten we dat de stichtingsdatum van dit kasteel ver in de Griekse oudheid lag:  Toon Τανταλυς reikte naar….

We rustten op de trappen bij een gemaal, in de beschutting van de dijk. De pauze werd benut om op voorstel van Jan onze website te verbinden met een link naar de Groene Wissels. Dat vraagt overleg met onze webmaster.

Na dit belangrijke besluit liepen we aan de voet van een dijk verder en werden verrast door vogels, die ineens, wellicht dankzij Hank, in een vlucht uit het zicht verdwenen. Maarten ’t Hart schreef er ooit over?

Terug bij het startpunt reden we via het veer bij Herpt naar Heusden, waar Ruud zijn verjaardag met ons inluidde. Waarvoor hartelijk dank. Lopend over de stadswallen van Heusden verlengden we de tocht tot 13,7 km.

Volgende keer starten we bij Hank, niet op woensdag maar op maandag 23 september 2019 om 09.30 uur: Wandelweek. Ton zorgt voor een tocht op de eerste dag.

Ton

Bron van de wandeling: Groene Wissel 673: Ammerzoden – Door Polders en langs Maas.

Foto’s 2019-09-11:

Geleend:

WELL

Well is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen aan de noordzijde van de Maas. Tot 1 januari 1999 behoorde het dorp tot de gemeente Ammerzoden, sindsdien tot de gemeente Maasdriel. Well heeft 1043 inwoners (per 1 januari 2019).

De oudst bekende vermelding van Well dateert uit 983. In een oorkonde van de Abdij van Werden werd het dorp Vualli genoemd. De betekenis van deze naam is onduidelijk. Mogelijk is het een afgeleide van lo (begroeiing op een oeverwal) of van waljo (Oudgermaans voor ‘put’ of ‘bron’).

Well ontstond in de vroege middeleeuwen op een terp (ook woerd genaamd).

TANTALUSKWELLING

Een tantaluskwelling is een kwelling waarbij het gewenste nabij is maar onbereikbaar blijft.
De naam verwijst naar het verhaal van Tantalus. Het is een Griekse mythe waarvan verschillende versies bestaan, onder meer de volgende:
Tantalus, een zoon van Zeus en de oceanide Pluto, was ooit een favoriet van zijn vader. Hij mocht derhalve meedoen aan banketten van de goden en organiseerde die ook voor hen. Op een dag wilde hij de goden testen; hij doodde zijn eigen zoon, Pelops, met de bedoeling de goden het mensenvlees voor te zetten. De goden aten er niets van, behalve Demeter; zij at een stuk van Pelops’ schouder op omdat ze, in haar verdriet om haar gekaapte dochter Persephone, niet goed oplette. Hierna zetten de goden uit alle stukken vlees het lichaam van Pelops weer in elkaar en Demeter verving de door haar verorberde schouder door een stuk ivoor (in een ander verhaal staat ijzer). Ze wekten Pelops weer tot leven en veroordeelden Tantalus tot een straf in de onderwereld. Tot zijn kin staand in water zou hij eeuwig dorst hebben, want zodra hij probeerde te drinken zakte het water weg en hoewel rijpe vruchten boven zijn hoofd hingen, blies de wind ze weg zodra hij er door honger gekweld een greep naar zou doen.