2019-09-23 t/m 2019-09-27 Wandelweek Veluwe

2019-09-27RadioKootwijk026Van 23 tot en met 27 september wandelden we in eigen land, en wel op de Veluwe. De uitvalsbasis was het Fletcher-hotel De Wipselberg in Beekbergen. 
Evenals vorig jaar was Ruud genoodzaakt, door persoonlijke omstandigheden, helaas thuis te blijven. Het werd opnieuw voor vijf man transport in één auto. Rekeninghoudend met de prognoses hebben we eigenlijk goed weer gehad. Alleen de donderdag was echt nat. De laatste dag werden we in het laatste kwartier van de wandeling ook nog verrast door een pittige bui, zodat alsnog de poncho’s uitgerold werden. 

Op de eerste wandeling maakten we nog de nasleep mee van de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide in het voorafgaande weekend. De door autoriteiten gelegde kransen stonden er nog. Verder werden er veel tijdelijke voorzieningen weer afgebroken. Nooit gedacht dat er voor zo iets zoveel werk vooraf en achteraf verzet moet worden.

Alle wandelingen waren prachtig. De natuur zat net in de overgang van zomer naar herfst, dus voor echte kleurenpracht was het nog te vroeg. Maar met de afwisselingen tussen bossen (vele soorten bos) en heidevelden was er veel moois te bekijken. Overal waren veel sporen te zien van het gewroet van de kennelijk overdadig voorkomende zwijnen. Maar we hebben er niet één gezien, zelfs geen kleintje. In dat opzicht hebben we niet gezwijnd. Ook roodwild liet zich niet zien, behalve een paar edelherten in een omheining bij een landhuis. Maar dat telt dan niet. Zelfs konijnen, hazen, padden, eekhoorns leken wel een herfstvakantie elders door te brengen. Uitgelaten wordende honden waren wel in grote aantallen te zien.

Opvallend was ook het grote verschil in aanwezigheid van horeca in Elspeet en Vierhouten. Kerken genoeg in E. maar qua terrassen en kroegen is V. de winnaar. Maar al met al was het een prachtige week, waarin we veel moois zagen, genoten van elkaars gezelschap, soms diepgaande discussies hadden over moeilijke onderwerpen en onze tanden stuk braken en onze hersens pijnigden op de traditionele quiz van Ton. Top. 

Alles is in beeld gebracht door Ton en Cor. De foto’s van Ton zijn per dag ingevoegd in deze blog. Voor de film van Cor en de door Cor gemaakte compilatie van de foto’s van Ton moet je even naar een andere pagina gaan: klik hier.

Alle Fotoverzamelingen:

Dag 1: Herdenkingswandeling Airborne Ginkelse Heide
(Bron van de wandeling: klik hier.)

Dag 2: Kapellenbergwandeling Rozendaal Velp
(Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl)

Dag 3: Loenense bossen, heide en beken
(Bron van de wandeling: Groene Wissels 313)

Dag 4: Vierhoutenbos en Elspeetse Heide
(Bron van de wandeling: Groene Wissels 302)

Dag 5: Rond Radio Kootwijk, Staatsbosbeheer, rode route
(Bron van de wandeling: Staatsbosbeheer)