2019-10-09 Moergestel

Dag lopers en doorkoortsgevelde Jan en Toon,

2019-10-09Moergestel003Evenals 23 september vertrokken wij uit de Ovidiusflat. Hank serveerde koffie, taart en chocola. Een prima start voor de trip naar en de tocht rond Moergestel. De route werd 16,1 km lang (4,5 km gemiddeld).
Het weer(bericht) beloofde niet veel goeds. Ruud suggereerde rond 12.30 uur te lunchen, omdat het dan waarschijnlijk even droog zou zijn. De werkelijkheid bleek weer anders dan de verwachtingen: prachtig loopweer, onder bomen druppelde het soms heel even, in het open veld was het droog en aan het slot scheen zelfs de zon.

Bij de start overwoog Ruud – denkend aan de fietstocht tijdens de wandelweek in Noord-Holland – te gaan fietsen. Het smalle paadje in het “centrum” van Moergestel was de voorbode van een heel lang rododendron-pad, dat we later op de dag zouden aflopen. Voor we in het open veld langs de Reusel zouden gaan lopen, stonden we stil bij een monument ter herinnering aan de bevrijding van Brabant in 1944. Net als 2 weken geleden op de Ginkelse Hei: een gedenkwaardig mo(nu)ment.

Er bleek nog “ongeplukt” fruit in oktober te plukken, de Reusel werd ontsierd door een wit landhuis. De witpotige schapen maakten veel goed. Voordat de Reusel in bossig landschap slingerde werden we verrast door een elektrisch geladen hoogzit, even verder op door een scheermachine. De natuur was ook verrassend: heel veel paddenstoelen in soorten en maten, vreemd gevormde boomtakken, een mierenhoop hoog in de boom. En met de benen op de grond: een buitenbus avant la lettre.

Vroeger volstond een kerktoren als baken, thans is dat anders. Anders was ook dat er na 500 meter geen bank was om te eten, dus was vandaag een afzetbalk de rustplaats, gedekt met Mondriaan. We passeerden het al genoemde dendronpad, kwamen in open veld en streken tot slot neer bij Wout, waar Ton 1936 benadrukte. Proost.

Volgende keer starten we bij Toon.

Ton

Bron van de wandeling: Knooppuntenwandeling rond Moergestel

Foto’s 2019-10-09:

Geleend:

MOERGESTEL
De naam Moergestel is een samenvoeging van moer of veen, en gestel of hoge grond tussen twee rivieren.
Het dorp Moergestel is voortgekomen uit vier herdgangen: Kerkeind, Heizen, Heuvel en Over ’t Water. In de middeleeuwen behoorde Moergestel tot het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch.
De eerste vermelding van een kerk in Moergestel dateert van 1110. Moergestel was toen al een zelfstandige parochie die aan Johannes de Doper was gewijd. Het patronaatsrecht berustte bij het Sint-Janskapittel te Luik. In 1334 vond een overdracht van goederen plaats aan de Abdij van Tongerlo welke abdij sindsdien ook het patronaatsrecht uitoefende. De oudst bekende pastoor was Henricus van Oisterwijk .