2022-12-28 Goirle

Dag allen,

2022-12-28-Goirle001Allen was op de laatste wandeldag van 2022: 4. Zieken en een vakantievierder in Normandië weerhielden Cor, Hank, Harry en Ton er niet van om op Onnozele Kinderen (*) Goirle-waarts te gaan. Na de start bij Hank en de koffie/taart van José vertrokken we voor een tocht van 15,1 km. 

Direct bij de parkeerplaats ontmoeten we de Leij (**), een lieflijk meanderend stroompje in een bosrijke omgeving. Je zou kunnen denken dat er ook een schoenlapperswerkplaats in de buurt is of prozaïscher een elfenbank. De herfstkleuren zijn nog goed zichtbaar en de storm blijkt ook huisgehouden te hebben in deze omgeving. Zonder kleerscheuren betraden we de smalle loopplank/brug.

Overal leek de Leij te passeren te zijn. We verlieten het bos. Het beheer en onderhoud van picknicktafels blijken binnen 5 meter geheel verschillend. Dat verschil gold ook het paardenbeheer. We zagen ingepakte en blote paarden. Een vorm van discriminatie?

In het open land troffen we een kop-hals-rompboerderij. Deze valt in vergelijking met dit type in Friesland behoorlijk uit de toon. Wat ook uit de toon valt is de vervallen textiel(?)- fabriek, die met vale witte vlakken het landschap ontsiert.

Maar dan is er het Belse Lijntje (***) en weer de Leij. Lopend over waar vroeger de trein reed is ook nog een eenzame schoorsteen te zien. De zuil vol graffiti blijkt een schoorsteen voor een ondergrondse ruimte, een reliek wellicht uit de 2e wereldoorlog.

We lunchen bij het Bankven (****). De discussie over de naamgeving leverde geen resultaat. Stonden er banken en heet het ven daarom zo? Of was het andersom?

En weer was daar de Leij, vol vertrouwen staken we door, want de ochtend leerde: er zijn bruggen in overvloed. Nu was het even iets anders. Maar Harry vond dat we als gevolg van de heen en weergaande beweging een drankje verdienden. We aanvaardden dat met graagte en sloten de laatste tocht van 2023 genoeglijk af in de Roovertsche Leij.             

Ton

“Jaarverslag” : Inclusief deze tocht legden we dit jaar in 26 tochten 337 km af. Daarmee komt het totaal van deze club op 12.841 km!

Dienstmededelingen:

  • Het loopschema voor 2023 staat binnenkort vast op de website
  • Volgende keer is dus de start bij Ruud
  • Drankje: Om de omreis i.v.m. de “zoekgeraakte” sleutels te compenseren zal Fiet de volgende wandeling laten afsluiten met een drankje.

Bron van de wandeling: Route.nl Bankven Goirle, wandelroute 3883596

Foto’s 2022-12-28:

GELEEND

(*) Onnozele kinderen

Het feest van de Onnozele Kinderen of Onschuldige Kinderen wordt op 28 december gevierd. Op die dag herinnert de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes de Grote werden gedood, de kindermoord van Bethlehem. Herodes was bang dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn en liet zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef had echter in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes.

(**) De Leij

In 1530 komt de Nijwen Leije al voor, maar latere bronnen spreken van De Leij. Het is de belangrijkste stroom in Tilburg. De Leij ontstaat in de gemeente Goirle door de samenvloeiing van twee beken, de Poppelsche en de Rovertsche Leij, die beide ontspringen tussen Ravels en Weelde. Tussen Goirle en Berkel-Enschot stroomt De Leij door een honderden meters breed dal, met een dalbodem die enkele meters dieper ligt dan de omgeving. Het was hier vroeger erg moerassig, er lagen veel poelen en plassen, waarin gevist werd en gezwommen, en waarop ’s winters kon worden geschaatst. Tot aan het eind van de negentiende eeuw werd De Leij nog gebruikt voor het spoelen van wol en het weken van schapenvellen (Vuile Leij). Tijdens perioden met veel neerslag kwamen overstromingen in het Leijdal regelmatig voor, waardoor een honderden meters brede watervlakte kon ontstaan.

(***) Bels Lijntje

Van 1 oktober 1867 tot 7 oktober 1934 had Riel een treinstation, gelegen aan de spoorlijn Tilburg – Turnhout. De zijlijn Riel-Goirle van dit lijntje diende alleen voor goederenvervoer. Op 24 september 1907 kwam de stoomtram Tilburg – Goirle – Hilvarenbeek – Esbeek in gebruik, die in 1909 doorgetrokken werd naar Poppel, waar zij aansloot op het Belgische tramnet.

Op 15 september 1935 werd deze tramlijn gesloten. Sinds 1989 is op de bedding van de voormalige spoorlijn Tilburg – Turnhout een toeristisch fietspad aangelegd: Bels Lijntje.

(****) Bankven

Een absoluut Gôols Geheim is ‘t Bankven, prachtig gelegen in het natuurgebied Gorp en Roovert. De gemeente is meerdere vennen rijk maar ‘t Bankven kent toch bijna iedereen in Goirle en omstreken. Dit komt vooral omdat het een grote historie heeft als ijsbaan. Al in de twintiger jaren van de vorige eeuw vonden er wedstrijden plaats en was er volop ijspret te beleven. De “Goirlesche IJsclub ‘t Bankven” werd in 1919 opgericht en bestaat nog altijd.