2022-12-14 Oisterwijk

Dag allen,

2022-12-14-Oisterwijk-013

De start was bij Harry, die bij thuiskomst ongetwijfeld zijn zonnepanelen kan gaan testen. Hij had voor ons 11,1 km gevonden in Oisterwijk bij en rond de vennen.

Het werd een “winterse” tocht met een nagenoeg strak stralend blauwe hemel in een met berijpte takken getooid landschap. We troffen het.

Het wandelarchief geeft aan dat we 9 maal eerder daar neerstreken en toch was het een geheel nieuwe tocht! Op de weg ernaartoe werden we gehinderd door een wegversperring. Het Brabants Dagblad meldde zelfs de reden van onze vertraging.

De meanderende beek (Rosep) bood prachtige doorkijkjes. Opnieuw konden we constateren dat de herfst tot nu toe weinig storm heeft gekend. De temperatuur was onder het vriespunt, zodat de wangen goed bij de mutsen pasten en het riet mooi met een wit laagje was getooid, terwijl het landschap door de zon geel kleurde.

Het vennengebied staat ”vol” met banken, die soms een lange (wellicht rijke) historie blijken te hebben. We zien elkaar in ieder geval wel zitten.

De vennen waren bevroren en de runderen koesterden zich evenals wij in de zon.

Ton

Dienstmededelingen:

  • Volgende keer starten we bij Hank en lopen met de keus van Harry.
  • De jaarlijkse bijdrage ad € 120 kan voor deze week overgemaakt worden naar Cor, zodat hij de financiële gevolgen van ons lopen kan zichtbaar maken. (NL85 RABO 0171 9691 46)

Bron van de wandeling: Route.nl, Mooiste vennen van Osterwijk (route 3158281)

Foto’s 2022-12-14:

GELEEND

Oisterwijk

Vlakbij Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen. Overal zijn doorkijkjes en op een van de vele bankjes kun je even wegdromen bij de vennen. Stevige doorstappers kunnen verder wandelen in het aangrenzende natuurgebied Kampina.

De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

Andere vennen herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger bluswater uitgehaald werd. Weer andere zijn vernoemd naar bekende families of personen, zoals het Speijckven en Van Esschenven. Zo heeft ieder meertje zijn eigen sfeer, zijn eigen natuur en zijn eigen verhaal. Ontdek het tijdens een van de vele wandelroutes door dit verrassende vennengebied vol kronkelpaadjes en doorkijkjes.

Meander

Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop (beek, rivier of zeestroming). Een opeenvolging van meanders vormt een meanderende rivier. Dergelijke lussen ontstaan bij rivieren of beken doordat in de buitenbocht, waar het water het snelst stroomt, grond wordt weggespoeld, terwijl aan de andere zijde grond wordt afgezet. De oever waar de grond wordt geërodeerd wordt stootoever genoemd en de oever waar materiaal wordt afgezet de glij-oever. 
Door dit mechanisme hebben de bochten de natuurlijke neiging steeds wijder te worden, waardoor ook de rivier steeds langer wordt. Dit gaat door totdat twee bochten in elkaar overlopen (meanderdoorbraak). Als dit gebeurt wordt de meander zelf een ‘dood’ stuk van de rivier en herneemt de rivier zelf nagenoeg zijn oude loop Het verschijnsel is genoemd naar de Meander (Oud-Grieks: Μαίανδρος [Maíandros]), een rivier in Turkije.

Banken

In de Oisterwijkse bossen staan veel banken; gewone, eenvoudige banken waarop het even goed uitrusten is. Twee banken springen er echter uit omdat ze niet voor het magere achterwerk van een wandelaar lijken geschapen, maar voor het zitvlees van hoge heren, liefst ook nog geschreven met hoofdletters. Dat zijn de Wiersmabank bij het Kolkven en de Van Tienhovenbank bij het Van Eschenven.

De Wiersmabank is gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In steen uitgehakte wapenschilden maken duidelijk dat onder andere adellijke personen zich hebben bekommerd om de natuurlijke pracht van het vennengebied. De Wiersmabank herinnert aan de aankoop van de bossen waarin het nu zo heerlijk wandelen is. Het bakstenen bouwwerk ligt ietwat verscholen aan de rand van het Kolkven, zo geheten omdat in deze diepe waterplas ooit kolken hebben gezeten.