2022-11-30 Mariahout

Dag lopers

2022-11-30-Mariahout-017De start was op de Espenhof en we liepen met 6, maar reden eerst naar Mariahout en na afloop bleek de tocht 12,9 km lang. En natuurlijk: de zon scheen en regenloos kwamen we thuis. Vorig jaar oktober startten we ook in Mariahout en toch was de route nu grotendeels anders. De kleur van de boom bij de start zullen we nog in vele varianten tijdens onze tocht tegenkomen. Bij de start is altijd de vraag hoe de kaart te oriënteren om gericht de parkeerplaats te verlaten. Het overleg tussen de richting-gevoeligen bracht ons direct op koers. Smalle paadjes en nog een beetje in nevel gehulde halmen leidden naar een bos.

Nee: de groep is niet plotseling met 2 leden uitgebreid. Maar door 15 meter om te lopen spraken we geocachers, die dankzij de eerder gevonden code het aan de boom genagelde kastje konden openen. Ze werkten hun logboek bij en konden verder. Wij ook.

De gevelde bomen hebben vast het loodje hebben gelegd door de over de groene vlakte aanstormende wind.

Met hulp van elkaar overwonnen we het gesloten hek, niet wetend dat een aantal honderden meters verder een 2e hek volgde. In ieder geval konden we de ervaring van het beklimmen van het 1ste hek gebruiken bij dit 2e hek.

De route leidde langs enkele vennen/meertjes en het open landschap toonde schitterende herfstkleuren. De blaadjes aan de takken illustreren dat er nog nauwelijks herfststormen zijn geweest.

Mariahout noch Zijtaart beschikten over een café, maar gelukkig bood de Golfclub in Rosmalen Ton de kans het verjaardagsdrankje nog binnen het octaaf te gebruiken. (Je moet dan wel een octaaf 8 weken laten duren).

Ton

Dienstmededeling:  Volgende keer verzamelen we bij Harry

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Lieshoutse Bossen-tocht

Foto’s 2022-11-30:

GELEEND

Mariahout is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Mariahout is het kleinste dorp binnen de Gemeente Laarbeek. Het dorp maakte tot 1 januari 1997 deel uit van de Gemeente Lieshout. Het ligt tussen Sint-Oedenrode en Helmond.

Mariahout is een ontginningsdorp. Sedert 1920 werden de woeste gronden in het noordwesten van Lieshout massaal ontgonnen. De oprichting van vele nieuwe boerderijen vormde, tezamen met de reeds bestaande buurtschappen, de basis voor een nieuwe dorpsgemeenschap. Voor de stichting van de plaats was het een heide, waaraan de naam Ginderdoor was verbonden. In deze buurtschap heeft in de 17e en de 18e eeuw een kapel gestaan. Deze was gewijd aan Antonius Abt. Ze is niet lang na 1803 gesloopt.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw emigreerden inwoners van Mariahout in grote getale naar Canada. De eerste bewoners van het dorp, “pioniers” genoemd, hadden kinderrijke gezinnen en voor veel van die kinderen bood het dorp onvoldoende toekomst. Dat leidde ertoe dat ongeveer een derde van de bevolking emigreerde, waardoor het sociale leven in het dorp tijdenlang ontwricht was. De geëmigreerden behielden een sterke band met Mariahout, wat blijkt uit de vele reünies die zowel in Mariahout als in Canada gehouden werden.

Op 11 september 1999 werd er een aardschok geregistreerd in de omgeving van dit dorp met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Deze was mogelijk gerelateerd aan de Peelrandbreuk.