2023-02-08 Esbeek

Dag allen,

2023-02-08-Esbeek-004Met de voltallige groep startten we op de Espenhof en na het gebruikelijke ritueel op naar Esbeek voor een – jawel – 16,6 km lange tocht. De temperatuur bewoog zich rond het vriespunt en geleidelijk aan iets (meer) daarboven.

De zon liet zich de gehele tocht zien. Dus een fraaie tocht in een gevarieerd landschap: open weilanden, donkere bossen, speelse waterpartijen/wegen en meanderende stromen.

De torenklok gaf de starttijd aan en nee, onze groep is niet uitgebreid en het kind wil niet naar Rotterdam. Ook al stond de moeder bij de voormalige halte van de stoomtram.

We bewonderen de beelden van de Esbeekse kunstenaar Hannes Verhoeven. Deze beelden zijn te zien langs de kunstroute, die – zo bleek – wij deels volgden. 

Harry benutte de mogelijkheid om via een ijzeren trapje de ingewanden van het beest te verkennen en ons toe te spreken (en te fotograferen). Daar werd ons ook duidelijk dat hij aan het slot van de tocht ons nog als net geen 70-jarige een drankje wilde aanbieden. Op de begane grond kun je verbaasd onder en door het beest de natuur bewonderen.

De kunst verlatend komen we in mooi open zonovergoten landschap en wordt onze aandacht gevangen door de nimfen – al dan niet voornemens te gaan baden in het helder stromende water. Dus weer kunst! Een verrijkende aanvulling op onze tochten!

Voor de eerste stop strijken we neer vlak bij een uit een eerdere tocht bekend bruggetje. We trokken verder langs de zeer bochtige beek en placeerden ons met de nodige zorg en aandacht voor een 2e stop in het open landschap op niet vastgelegde boomstamstapels. Ook in werkelijkheid niet vastgelegd, zodat het opstaan en weggaan speciale aandacht en zorg en hulp vereiste.

We bereikten Esbeek en in de plaatselijke herberg nestelden we ons aan de stamtafel om Harry gelegenheid te geven zijn voornemen ten uitvoer te brengen. Wij zullen komende maandag aan hem denken.

Bedankt en alvast proficiat met het komende kroonjaar. 

Ton

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl, Hertgang – de kleine tocht.

Dienstmededeling: Volgende keer is de start bij Hank en Toon brengt de route mee.

Foto’s 2023-02-08:

GELEEND

Esbeek is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en behoort tot de gemeente Hilvarenbeek. Het dorp heeft 1.240 inwoners. Het dorp is ontstaan uit een kransakkerdorp, waarvan ook tegenwoordig de structuur nog goed te herkennen is. Naast Esbeek omvat het de buurtschappen Groenstraat en Hoogeind. De akker is gelegen op de westelijke oever van het  Spruitenstroompje, een beek die vijf kilometer ten noorden van Diessen in de Reusel uitmondt.

Ooit kwam er een stoomtram die van Tilburg naar Poppel reed. De Oude Trambaan was een brede dreef die de bossen van de Rovertsche Heide en Landgoed de Utrecht verbindt. Naast de steenfabriek was ook het Landgoed de Utrecht, een ontginningsproject dat in 1898 startte, met onder meer ontginningsboerderijen, een belangrijke werkgever.

In 2015 werd de ‘Andreas Schotel wandel- en kunstroute’ uitgezet langs plekken waar de kunstenaar werkte. Daar staan schildersezels opgesteld en vijf door de Esbeekse kunstenaar Hannes Verhoeven (1984) gemaakte sculpturen. Ze zijn soms meer dan levensgroot en geïnspireerd door werk van Schotel.