2023-02-22 Vught

Dag allen,

2023-02-22-Vught-001We waren te gast bij Hank en José. Hank kon deze keer helaas niet meelopen. De tocht, door Toon gemaakt, was 14,2 km en cirkelde via het Bossche Broek en de Vughtse Heide en Lunetten. Behoudens wat spetters, die we vooral in het afwateringskanaal zagen vallen, bleef het droog en de zon verloor het meestal van de wolken.

Een mooie afwisselende tocht over bekende stukken in een nieuwe volgorde met nieuwe verbindingsstukken: dus we liepen over bekend nieuw terrein. 

Een mysterieuze zwerfkei (?) verklaart wellicht waarom Den Bosch iets met Oeteldonk heeft. Getrapt kijken we uit over het Bossche Broek en bij de Vughtse heide treffen we een monument, bekend van een vroegere wandeling, waar we in ieder geval de zon in het water konden zien schijnen.

Of de blauwe bank met ponsgaten iets zegt over het vertrouwen van de Vughtenaar in de bewoners van de buurgemeenten is onduidelijk.

We hielden een lunchpauze en wel op een zeer markant punt. Eeuwen historie balden zich hier samen: Transporten per trein naar Westerbork, het beleg van ’s-Hertogenbosch in de 17e eeuw, gevangenen uit deze eeuw en de gevangenen uit de 2e wereldoorlog: daar lunchten wij!

Op weg naar het vroegere huis van Hank passeerden we via steile brugtrappen het spoor en ondanks de verliezen van NS werkten de signalen goed en even later bleek de lente het al gewonnen te hebben van de kou. Op de stoep waar H&J ooit woonden was een passant zo vriendelijk ons en zijn duim vast te leggen.

Even verderop: het veer. Onder toeziend oog van twee schippers naast God draaide Harry ons over!

Vogels van diverse soort begeleidden ons naar het startpunt.

Ton

Dienstmededelingen:

  • Volgende keer starten we bij Harry.
  • Cor loopt komende 2 keer niet mee.
  • De Rosmalenaren zullen dus voor vervoer moeten zorgen.
  • Inmiddels weten we al dat Harry de 1ste maal autohuisvesting verschaft.

Bron van de wandeling: Wandelknooppunt.nl, deel van de route 44611.

Foto’s 2023-02-22:

GELEEND:

Bossche Broek:  Samen met het Vlijmens Ven en de Moerputten behoort het Bossche Broek tot het Natura 2000 gebied dat ten westen van Den Bosch ligt. De website geeft veel interessante informatie over dit moerasgebied en de waterhuishouding.

LUNETTEN: In de 19de eeuw legde koning Willem II rondom ‘s-Hertogenbosch een ring van verdedigingswerken aan uit vrees voor Belgische en Franse aanvallen uit het zuiden. Tussen de Lunetten 1-3 en Fort Isabella werd op de Vughtse Heide een legerkamp gecreëerd: Kamp Willem II. Bij oorlogsdreiging werden hier troepen opgevangen. 
Een lunet is een verdedigingswerk in de vorm van een halve maan. De lunetten werden aangelegd ter versterking van Fort Isabella. De lunetten zijn aangelegd in de vorm van een halve maan. Om een lunet ligt altijd een gracht. Vaak lopen er kleine aarden paadjes langs de grachten.

VUGHTERHEIDE: De Vughterheide (feitelijk Vughtse Heide) is een bosrijk gebied ten oosten van de drie noordelijkste lunetten en de IJzeren Man. Op de Vughterheide is in 1600 de Slag van Lekkerbeetjen uitgevochten. Deze slag was het laatste heroïsch riddergevecht in West-Europa. Frederik Hendrik van Oranje liet in 1629 een deel van het bos kappen, waarschijnlijk voor de aanleg van verschillende schansen en kwartieren langs de Circumvallatielinie rondom ‘s-Hertogenbosch. Het gebied moet toen één grote vlakte zijn geweest. Deze linie werd aangelegd bij het Beleg van ‘s-Hertogenbosch om te voorkomen dat er van buitenaf ook aanvallen konden worden gepleegd op de Staatse troepen. Ook kon men het water binnen de dijk wegpompen. Het waterpeil van het moeras rondom ‘s-Hertogenbosch daalde, zodat het groots opgezette beleg een succes kon worden.