2018-03-14 Nistelrode Slabroek

Dag allen,

2018-03-14 Nistelrode Slabroek 018Iedereen beter, iedereen liep mee. De 1e start bij Toon en dus ook zijn 1e tocht. In de roos!
Uden en Uden Slabroek bezochten we eerder: 2004, 2006, 2010 en 2015 en toch een nieuwe route uit de catalogus van KlikPrintenWandel.nl, en wel de Kanonsbergroute van 15,9 km. (4 km gemiddeld).
De gemeente Uden is in de winter beslist niet gastvrij, maar Boeddha waakt over de lopers. En als deze het niet doet dan de wisent wel.
Een schitterend landschap: het zag eruit als nieuw, afwisselend bossig en weids met open vlaktes. Mossig en bomen gefilterd door zonlicht, heel veel berken – wat wil je, Toon zette de tocht uit – kerstbomen voor het grijpen.

Nee, het is geen gekleurde djellaba, maar de zon zette door en het werd warm.We stuitten op een versperring, een zandafgraving en we werden taalkundig, volgens de juristen onder ons, slecht gewaarschuwd. We ontmoetten poelen en de knoppen gaven aan dat het lente gaat worden. Banken, soms lijkend op een bierfiets, gaven niet alleen gelegenheid te eten, maar ook om de Sleepwet en de ING te behandelen.
Het werd een beestenboel: de Exmoor, de wisent, het varken, het lam. Deze beesten gaven in de fraaie landschap Ruud alle gelegenheid te mijmeren over
stoofpotten: vetgeaderde lappen, met heerlijke kruiden gedrenkt in azijn en bieren. Het moet toch mogelijk zijn wanneer we allen lappen dat hij de gelegenheid krijgt en neemt om deze mijmeringen in een dis om te zetten.

De Brobbelbiesweg herinnerde aan vroegere tochten. Tot slot werd het duidelijk dat het logisch is dat anno nu in de buurt een natuurbegraafplaats is ingericht. Een link met het verleden. Hier leefde 700 jaar AC ook mensen, misschien niet zo gecultiveerd als hun leeftijdgenoten in Niniveh, maar toch.
Volgende keer vertrekken we echt bij Ruud!

Ton 

Foto’s 2018-03-14:

 

Bron van de wandeling:
KlikPrintenWandel.nl/Kanonsbergroute

Uit de rubriek “Gepikt” (lees bron):
Er waren al Exmoors aan de noordkant van de Maashorst in Herperduin en nu dus ook aan de zuidkant van de Maashorst. De voor de Maashorst geselecteerde paarden zijn afkomstig uit natuurgebieden in Friesland, Utrecht en Gelderland. Ze hebben al aan elkaar kunnen wennen doordat ze samen enkele weken in Keent, gemeente Oss, hebben doorgebracht.
Exmoor pony’s zijn wilde paarden die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Engeland en zelfredzaam zijn. Hun (graas)gedrag past goed bij het zand- en kalklandschap van De Maashorst. De dieren leven in natuurlijke kuddes en gaan goed samen met recreanten.