2020-02-12 Nijmegen – Groesbeek

Dag allen,

2020-02-12Groesbeek014Fijn dat we weer allemaal van de partij konden zijn en dat Ruud onze gastheer was. Na alle gebeurtenissen was het goed bij hem te starten en uitgebreid stil te staan om daarna toch weer in beweging te komen voor 15,4 kilometer.

Per auto naar het eindpunt in Groesbeek, daar waar we ook al eens op 09-09-09 (!) startten voor onder meer een tocht op de draisine.

2009-09-09 Groesbeek019 2009-09-09 Groesbeek016

Zoekend naar een parkeerplaats, die een hele dag beschikbaar was, verwezen (!) wij een auto uit Kleef naar elders, zodat Ruud de plek die wij vrij hielden kon bezetten. Vervolgens met lijn 5 naar het station in Nijmegen, waar onze tocht begon.
Een tocht met droog maar wel fris weer. De 12 spetters op de oude spoorlijn naar Groesbeek namen we op de koop toe. Een afwisselende wandeling door de (binnen)stad, de buitenwijken en via De Heilig Land-Stichting naar de Groesbeekse bossen.

Nijmegen is een studentenstad met lief en vooral leed, getuige de fragmenten van dichtregels. De korte stadstocht gaf mooie beelden te zien. Biotex legde het af tegen het Maison en de broodbakker. Op de hoek met het fraaie straatbeeld stonden we stil, want Ruud ontmoette een oud-buurtgenoot. Nijmegen blijkt over zeer originele straatnamen te beschikken. Ooit was hier een luchtmachtkazerne, die een woon/park functie heeft gekregen. De oorspronkelijke functie van deze plek is zichtbaar gebleven. Na dit park werden we begeleid door vreemde schapen, die met ons “meeliepen”. Op weg naar de al genoemde stichting troffen we een bekende weg. De Cenakelkerk bood een goede rustplaats voor de lunch, niet alleen vanwege de beschutting, de tijd, maar vooral ook door de naam.

Ineens liepen we heuvel op, heuvel af, smalle en brede bospaden. We doorkruisten Dekkerswald. Voor we de oude spooraftakking van Mook naar Groesbeek overstaken, kregen we een goed beeld van hedendaagse bosbouw.

De borrel van Cor houden we tegoed!

Ton

Dienstmededeling: 
Volgende keer start bij COR

Bron van de wandeling: Groesbeekpad (Wandelzoekpagina.nl)

Foto’s 2020-02-12:

GELEEND:

Draisine (railvoertuig)

⇐ Draisine in een transportmuseum in Bulgarije

Een draisine is een klein aangedreven railvoertuig, meestal te licht om voor het trekken van wagons benut te kunnen worden. Draisines worden gebruikt voor inspectieritten, om de spoorarbeiders naar de plaats van de spoorwerken te brengen en dergelijke. Het vervoermiddel werd uitgevonden door Karl von Drais
De eerste draisines waren met spierkracht aangedreven vierwielige railvoertuigen. Wat later kwamen draisines die met fietspedalen werden voortgestuwd. Die noemt men ook wel spoorfiets. Bij de spoorwegen worden thans uitsluitend nog benzine- en dieseldraisines gebruikt, waarmee natuurlijk hogere snelheden mogelijk zijn.

Een draisine dient niet verward te worden met een lorrie, die is namelijk niet aangedreven.

Cenakel

cena, -ae (f) maal, maaltijd, diner

Cenakel kan verwijzen naar: de plek van Het Laatste Avondmaal (Jezus), Refter of refectorium, eetruimte, vooral in het christendom.

Heilig Landstichting 

Een dorp in de gemeente Berg en Dal (Gelderland). De plaats ligt tegen de bebouwde kom van Nijmegen aan. Het dorp is genoemd naar het hier gelegen Museumpark Orientalis, dat voorheen de Heilig Land Stichting heette.
In de Romeinse tijd werd de locatie ten oosten van Heilig Landstichting gebruikt voor de aanleg van het Romeinse aquaduct om de legioenplaats op de Hunnerberg van water te voorzien.

De Heilig Land Stichting

⇐ Woning met poort Profetenlaan 15

Opgericht in 1911, met goedkeuring van bisschop Wilhelmus van de Ven van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. De initiatiefnemer voor het project was de Waalwijkse priester Arnold Suys. Op de plek van de buurtschap De Ploeg zou een katholiek centrum voor Nederland moeten komen, met een devotiepark waar de plaatsen uit het Heilige Land (het toenmalige Palestina) nagebouwd zouden worden. Dit werd later het Bijbels Openluchtmuseum, nu Museumpark Orientalis.

Dekkerswald

Een terrein van 85 hectare tussen Groesbeek en Heilig Landstichting langs de Provinciale weg 842. Van oudsher was er een longkliniek gevestigd en nog steeds is het grootste deel van het voor 20 hectare bebouwde terrein in gebruik voor diverse afdelingen voor ziekenzorg en verpleging. De rest van het terrein bestaat uit bosgebied.