2021-09-22 Nuenen

Dag allen,

2021-09-22-Nuenen-013-KopieWaren het vorige keer H & H die andere dingen deden, ditmaal waren T & T elders bezig (vakantievieren in Portugal c.q. fietsen in Amsterdam). Het gevolg: met z’n vieren op stap, versterkt door koffie en koeken van ondergetekende.

De wandeling was 13,8 km maar door een forse bergetappe was de belasting even groot alsof we ruim 15 km hadden gelopen. De bergetappe werd veroorzaakt door de voormalige vuilnisbelt bij Nuenen, bekend als Gulbergen, die een onderdeel was van het parcours. Het Dak van Brabant leverde een paar mooie vergezichten op.

Het was een prachtige wandeling (dank aan KlikPrintenWandel.nl) met zeer afwisselende landschappen: bos in verschillende vormen, vennen, een kanaal, heide en varens. Begunstigd door mooi weer was het weer een genoegen om buiten te zijn. Lopende langs de oude par-3 baan van de Gulbergen ontlokten de prestaties van de  door ons bekeken golfers wel enig commentaar onzerzijds, maar de golfers werden er niet boos om.

Het bekijken van de golfers en het gepraat daarover leidde de chauffeur er toe om. terug in Rosmalen, even langs de nieuwe golfbaan aldaar te rijden en een typisch golfdrankje aan te bieden (dat er met het mooie weer wel inging): een Gele Peter. In de toekomst zal er wel een keer ruimte zijn om een ander typisch golfdrankje te consumeren: een Rooie Annie.

Tot volgende keer bij Ton.

Cor

Foto’s 2021-09-22:

Geleend bij Wikipedia: 

De Gulbergen is een voormalige vuilnisstortplaats op de grens van de Nederlandse gemeenten Nuenen en Geldrop-Mierlo. De grond is in eigendom bij het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en in erfpacht uitgegeven aan Beheermaatschappij Gulbergen BV (100% Attero). Het gebied is gelegen tussen de A270 in het noorden en het Eindhovens Kanaal in het zuiden. De Hooidonkse Beek doorsnijdt het gebied, evenals de spoorlijn Eindhoven-Helmond. Het is overigens met een hoogte van 62,3 meter boven NAP meter ook het hoogste punt van Noord-Brabant.

Oorspronkelijk was dit terrein het domein van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM). Per spoor werd hier mest en afval vanuit het westen van het land heengebracht om te worden gecomposteerd, waarna het kon worden ingezet bij het ontginnen van woeste gronden.  In 1979 werd de Regionale Afvalverwerkingsmaatschappij Zuidoost Brabant (RAZOB) opgericht met als doel het verantwoord en gecontroleerd storten van afval op stortplaats Gulbergen en de ontwikkeling van Landgoed Gulbergen. De oppervlakte van het ‘landgoed’ bedraagt ongeveer 400 hectare. 

Sinds 1990 is een deel van het gebied in gebruik door Golfclub de Gulbergen. Ook is het Dierenrijk en een evenemententerrein op het landgoed Gulbergen gelegen. Verder is er een mountainbikeroute door en over het terrein aangelegd. Deze omvat de beklimming van wat het dak van Brabant wordt genoemd. De top van de stort bevindt zich op 62,3 meter boven NAP (40 meter boven het maaiveld) en biedt een verrassend uitzicht op de Eindhovense skyline, terwijl men bij helder weer zelfs de steenbergen van het Kempens steenkoolbekken kan ontwaren.