2021-09-08 Helvoirt Guldenberg

Dag lopers,

2021-09-08-Helvoirt-Guldenberg-010De afwezigen hebben wat gemist. Op de teller stond 13 km, toen we op deze uiterst zonnige, totaal onbewolkte nazomerse dag neerstreken op het terras bij De Guldenberg in Helvoirt. Maar zo ver is het nog niet.
Ruud in Cromvoirt ontving ons en deelde koffie, koeken en knooppunten van de door hem samengestelde route.

Een zeer afwisselende tocht langs bosranden, waar we vertrouwde bankjes tegenkwamen, langs weidse weilanden, waar we ineens reeën in gestrekte galop een hek met prikkeldraad zagen overspringen. Uiteraard te snel voor de fotograaf, die zijn toestel ook nog verkeerd had ingesteld, zoals bij thuiskomst bleek.
De snelheid van deze beesten was vele vele malen hoger dan die van de ingedutte kabouter op de bank. Het geeft wel het contrast aan.
Het oude vrouwtje, in brons gegoten bij Giersbergen, stond rustig te midden van vele lopers en fietsers en ruiters die deze zonnige dag benutten.
De rustige tocht met vlakke paden veranderde na het passeren van bloeiende hei in een zandwoestijn, met pieken en dalen. We liepen de route uit door weilanden en over een plankier om neer te strijken in Het Verlangen. Ruud nam al vast een voorschot op zijn verjaardag en wij deelden graag mee. Hartelijk dank.

Ton

Dienstmedelingen:

  • Volgende keer verzamelen bij Cor.
  • Toon en Ton lopen niet mee
  • Cor maakt een groepsapp
  • Ruud gaat iets gezamenlijks organiseren

Foto’s 2021-09-08:

Geleend:

Giersbergen is een gehucht ten zuiden van Drunen in de gemeente Heusden. Het heeft 28 inwoners en ligt aan de noordzijde van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Giersbergen ontstaat in het midden van de dertiende eeuw.
Een oorkonde beschrijft hoe Hendrik van Herentals, schout van ‘s-Hertogenbosch, op bevel van Hendrik II, hertog van Brabant, 150 bunder grond overdraagt aan de abdij Ter Kameren tegen betaling van een jaarlijkse cijns. De abdij krijgt eveneens het recht te genieten van de gemene gronden.
Op maandag 18 juni 1934 wordt Giersbergen getroffen door een grote brand die in één van de boerderijen begint. Twee boerderijen met schuren branden af.
Vee, pluimvee en huisdieren komen in de vlammen om. De materiële schade is groot. De door de vrij sterke wind wegwaaiende vonken zetten het omliggende heidegebied in lichterlaaie. Een oppervlakte van 25 hectare, veelal dennen- en eikenbossen, valt ten prooi aan de vlammen.
In 1951 krijgt Giersbergen een dorpspomp. Deze voorziet het gehucht van bluswater en zijn inwoners van was- en drinkwater. Vijf jaar later wordt Giersbergen aangesloten op het elektriciteitsnet. Handige inwoners weten hiermee boerderijen al vanaf de dorpspomp te voorzien van stromend water. In 1965 volgt de aansluiting op het waterleidingnet.

De Guldenberg
In 1966 begonnen de Jezuïeten in Helvoirt een nieuw retraitehuis. De paters staakten hun werk in 1973. De Guldenberg werd een laag gebouw met verschillende units voor grotere en kleinere gezelschappen. De Stichting Guldenberg nam het gebouw over en gebruikte het als conferentie-, trainings- en opleidingscentrum. In 1985 werd er het Conferentiehotel Guldenberg gevestigd. Het heet tegenwoordig Hotel Guldenberg en Brasserie Het verlangen van Helvoirt.