2021-10-20 Mariahout

Dag allen,

2021-10-20-Mariahout-001Allen: Vier lopers (Hank, Ruud, Toon en Ton), twee zieken (Harry en Jan) en Cor, die wel koffie dronk en de route heeft gemaakt, maar niet mee liep. Hij moest in de middag naar een begrafenis.

Na de kofffieappeltaartmetslagroomstart bij Hank en José op naar Mariahout, waar de 11,7 km lange tocht ons door een fraai landschap voerde. Fraai: afwisselend, soms met een heuvel of -tje. 

Bij de start werden we begroet door Maria vanuit een grot. Zie bij geleend. We startten ook  met regencapes, die we eigenlijk toch niet nodig bleken te hebben. We koesterden heel af en toe zelfs de zon. Buiten het dorp troffen we aan weerszijde van de weg: paarden. We liepen zelden over verharde wegen, wel over mals gras. Via een smal, soms stijgend dan weer dalend pad met veel kruiden en grassen passeerden we een uitkijktoren, die door Toon beklommen werd. Jan was er helaas niet om dat voor ons te doen.

De laatste zonnebloemen gaven aan dat de herfst nu volop zijn intrede doet. We stonden stil bij een kudde schapen en de herder vertelde dat de boeren in de omgeving vaak een beroep op hem of liever de schapen doen om hun grasland kort te houden en te voorkomen dat grond hard wordt.

De krachtsinspanning van Ruud had te maken met zijn regencape. De zachtroze beschilderde auto deed ons veronderstellen dat Laarbeek, waartoe Mariahout behoort, zich tot een echte LHBT+ vriendelijke gemeente heeft ontwikkeld.

De paden waren niet alleen smal maar vaak ook breed, lopend door prachtig bos, frisse weilanden en langs vennen en door heide. Kortom zeer de moeite waard. De kabouter en de veelkleurige paddenstoelen onderstreepten dit.

Dienstmededeling: Volgende keer starten we bij Harry.

Ton

Bron van de wandeling: Ommetje Torreven (KlikPrintenwandel.nl)

Foto’s 2021-10-20:

Geleend:

Mariahout is een dorp in Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Mariahout is het kleinste dorp binnen de gemeente Laarbeek. Het dorp maakte tot 1 januari 1997 deel uit van de gemeente Lieshout. Het ligt tussen Sint-Oedenrode en Helmond.

Mariahout is een ontginningsdorp. Sedert 1920 werden de woeste gronden in het noordwesten van Lieshout massaal ontgonnen. De oprichting van vele nieuwe boerderijen vormde, tezamen met de reeds bestaande buurtschappen, de basis voor een nieuwe dorpsgemeenschap. Voor de stichting van de plaats was het een heide.

Er werd een Lourdesgrot gebouwd (1935) die vele pelgrims trok. Een plaatselijk café had tot 1995 de naam ‘Pelgrimsrust’ (tegenwoordig: ‘De Pelgrim’). Daar werden processies gehouden, waartoe ook een processiepark was ingericht. De namen Maria en Bernadette zijn doorgedrongen tot alle aspecten van het dorpsleven.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw emigreerden inwoners van Mariahout in grote getale naar Canada. De eerste bewoners van het dorp, “pioniers” genoemd, hadden kinderrijke gezinnen en voor veel van die kinderen bood het dorp onvoldoende toekomst. Dat leidde ertoe dat ongeveer een derde van de bevolking emigreerde, waardoor het sociale leven in het dorp tijdenlang ontwricht was.

Op 11 september 1999 werd er een aardschok geregistreerd in de omgeving van dit dorp met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Deze was mogelijk gerelateerd aan de Peelrandbreuk.