2021-12-01 Cromvoirt

Dag wandelaars,

2021-12-01-Cromvoirt-007We waren weer met 6 en de regen was er meestal ook, zeker in het begin. Ruud balanceerde tussen Sint en Kerst. Gelukkig maar, we kregen banket met warme spijs en gevulde koek rond de koffie.

Een “van huis uit” tocht van 13,0 km. Door bekende stukjes op een andere manier te groeperen of van looprichting te wijzigen, krijg je weer een geheel nieuwe tocht. Al was deze trip zompig en nat. Niet elk moment want soms scheen de zon door de druppels.

Onduidelijk bleef of de kippen gehapt zouden worden wanneer je daar neerstreek. Wij probeerden het niet uit.

Het is een vreemde omgeving: we vroegen ons af op de openbare weg een begraafplaats is ingericht. Opmerkelijk is dat de bomen een speciale doorkijk bieden, of is uitkijk of vooruitkijk. De Zandleij oogde somber, zonloos. Maar Harry is optimistisch. We schampten de vertrouwde IJzeren Man en daarna op naar de parel, de trots van Cromvoirt: Bernardus. We omliepen de eerste serie holes en zagen dat ook onze vaderlandse trots daar een landingsbaan heeft.

Ondanks de regen: een plezierige natte tocht.

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer starten bij Cor

Foto’s 2021-12-01:

GELEEND:

Bernardus Golf is een golfbaan in Cromvoirt, die in 2018 is geopend. De 18-holes baan is een ontwerp van de baanarchitect Kyle Phillips. De golfbaan werd voor 2020, 2021 en 2022 aangewezen als locatie voor de KLM Open.

Cromvoirt is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Vught. Het is een lintvormig straatdorp. De naam Cromvoirt bestaat uit de delen crom en voirt. Dit laatste betekent een doorwaadbare plaats in een rivier of stroom (waarschijnlijk de door Cromvoirt stromende Zandleij). In combinatie met crom wordt de betekenis: Doorwaadbare plaats bij de kromming van een rivier of stroom. De oudst bekende spellingswijze is Crumvoert.  De oi in “voirt” is Middelnederlandse spelling en dient te worden uitgesproken als een lange oo (vergelijk Oisterwijk, Helvoirt, Oirschot).