2021-11-17 Rosmalen Den Bosch

Dag allen,

2021-11-17-Rosmalen-Den-Bosch009Bijna “compleet” starten wij een 15,7 km lange “vanuithuiswandeling” bij Toon. We bewonderen de glazen uitbouw en na de koeken, deze keer met een Portugees accent, liepen we langs het kanaal, de Aa, de Heinis, een route in een bekende omgeving met nieuwe ver- en uitzichten.

Wanneer je de natuur in en naast de Rosmalense Aa zijn gang laat gaan, leidt dat tot fraaie begroeiing, nestelende vogels en andere dieren. En sinds kort zijn er speeltoestellen of ander marteltuig voor de lopers en fietsers geplaatst.

Het rimpelloze water betekende geen wind in deze eerder frisse bewolkte ochtend. Op een enkele druppel na bleef het deze dag droog. De  aanvankelijk onvindbare paraplu van Ruud – na een 2e zoektocht, tijdens de lunch toch gevonden –  bleek geheel niet nodig. ‘s Middags prikte de zon door de wolken en straalde over het herfstgekleurde landschap.

Nadat de Groote Wetering onder het kanaal is doorgeleid, stroomt deze via een kunstig kunstwerk in de Stenenkamerplas en vervolgens in de Aa, die wij volgden tot in het centrum van Den Bosch. Het blijkt dat de vogels een duidelijke afdruk achterlaten. Of zij ook verantwoordelijk zijn voor de afgekloven vis is niet duidelijk. Het Waterschap is dat wel voor de geurende rollen maairollen.

Voor wij de stad inliepen, passeerden we de achterkant van de Aawijk. Een leerzaam moment. Wees niet te snel met je oordeel. Troep, maar ook bloemrijke “kitsch” troffen ons.

Zoals gezegd na een korte stadspassage liepen we door de Heinis voor een lunch en daarna werd, mede dankzij de nu doorgebroken zon, de herfst in alle facetten zichtbaar. Zoals gebruikelijk bij Toon’s tochten kan er ook gestruind worden. Deze keer in de nabijheid van de Empelse plas. De afdaling van het Talud bracht ons weer bij het kanaal.

Ton

Dienstmededelingen:

  • Volgende keer Cromvoirt bij Ruud
  • Financiën:
    • De penningmeester deelde mee dat de jaarcontributie voor 2021 met 50% is verlaagd. Ieder wordt verzocht een bedrag van € 60 over te maken: NL85 RABO 0171 9691 46).
    • Voorts mag ieder de in 2021 gemaakte kosten doorgeven aan Cor, zodat hij 2021 met een gerust hart financieel kan afsluiten.

Foto’s 2021-11-17:

Geleend:

Máximakanaal

Dit kanaal ligt ten oosten van ‘s-Hertogenbosch en loopt van Den Dungen tot aan de Maas. Sinds 2014 varen grote schepen via deze vaarweg van en naar Veghel en niet meer door de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch via de Zuid-Willemsvaart (stadstraverse). Het kanaal staat ook wel bekend als de omlegging van de Zuid-Willemsvaart.
Kleinere schepen, tot 20 m lengte, kunnen nog wel over de stadstraverse (Zuid-Willemsvaart) van ‘s-Hertogenbosch varen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch beheert de stadstraverse, bedient de sluizen en bruggen en bepaalt de bedieningstijden.

Heinis

De Heinis is een straat en natuurgebied in ‘s-Hertogenbosch. De naam komt terug in een straatnaam in Rosmalen. De Heinis is een van de weinig overgebleven stukjes winterdijk van de Maas. Ook bij Bruggen, Rosmalen, zijn er stukjes winterdijk te zien. De oude dijk liep helemaal door naar Orthen. Door de komst van de A2 is de dijk doorsneden. De dijk is in de 14e eeuw aangelegd en was de zuidzijde van de Polder van der Eigen en het stroomgebied van de Beerse Maas.

Het gebied is ongeveer 28 hectare groot en is eigendom van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Brabants Landschap. Projectontwikkelaar Jacques Stienstra had gedeelten van het gebied aangekocht en wilde er een bedrijvenpark van maken. Wegens veel protesten is dat niet doorgegaan. Deze affaire speelde in het begin van de jaren 80.

Het gebied heeft vaak last gehad van overstromingen. De wielen die er nu nog zijn, zijn er de stille getuigen van. De dijk was onderdeel van de linie gedurende het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629.

De Heinis is ingeklemd door bedrijventerreinen en de verschillende wijken van ‘s-Hertogenbosch. Dit maakt de Heinis een uniek stukje ‘s-Hertogenbosch. Een stukje natuur, midden in de stad.

Rosmalense Plas

De Rosmalense Plas, ook wel Empelse Plas of Empels Gat genoemd, is een binnenmeer gelegen aan de Empelseweg in Rosmalen Het diepe water is ontstaan door zandwinning. Het meer is in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 1990 is de plas nog gebruikt als zandwinlocatie.