2022-03-23 Gerwen

Dag allen, 

2022-03-23-Gerwen-024We gingen met 6 op pad, via de Sluiskeshoeven, waar Cor voor de koeken en zo had gezorgd, naar Gerwen. Een stralende zonovergoten dag, waar de zon ons gedurende de 13,5 km tocht volop gelegenheid bood de vitamine D aan te vullen.

Het startplaatje met het grof bonkige beest staat in schril contract met de slotplaatjes, waar een rank beest schuchter op de achtergrond zichtbaar is. Een zeer afwisselend tocht door natuurgebied. De “klikprintenwandel”-routebeschrijving was uitermate duidelijk, behalve bij het startpunt. Maar de metalen slagboom bevestigde dat we op het goede pad zaten en ter geruststelling kwamen we deze slagboom vele malen tegen.

Prachtige vennen maakten de tocht extra mooi. De Oekraïense kleuren maakten ons bewust van de betrekkelijkheid der dingen. Zoals te zien uitstekend weer en een omgeving om mijmerend de route te verkennen. We werden ook gewaarschuwd om niet harder dan 15 km per uur te lopen. Het frisse groen opduikend uit het water gaf duidelijk aan: lente. Na dit prachtige landschap kwamen we in meer gestructureerd gebied. De wat protserige huizen en tuinen, die iets Japans wilden suggereren, hadden hun eigen Efteling en een geheel eigen plastic-ophaal-voorziening.

Niet alleen bij de vennen, maar in het boerenland bleek: de lente. In schril contract bood het platteland ook een blik op vervallen half ingestorte hoeves, die al ontsierd werden door roestige graansilo’s.

Weer verder: het Brabantse land met het kanaal en de schilderachtige wellicht te kleine ophaalbrug. Weer het bos in, opnieuw lente (door de grote hoeveelheid bosanemonen) en met dank aan Harries camera het contrast met de start van de tocht.

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer start bij Hank, waar Ruud ons vertelt hoe we moeten lopen.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Naar de Ruweeuwsels

Foto’s 2022-03-23

GELEEND

Gerwen is een plaats in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Gerwen is de oudste plaats van de gemeente. Hoewel het huidige kerkdorp pas in de negentiende eeuw is ontstaan, was de kerk er al veel eerder, maar deze stond op een wat hogere plaats, nu “Heuvel”, te midden van verspreide boerderijen. De naam is afgeleid van Gerwins-heim, ofwel de woonplaats van Gerwin, een Germaans stamhoofd.

Natuurgebieden

Ten oosten van Gerwen ligt de Gerwense heide met enkele vennen, waarvan het Kamerven in Stiphout het grootste is. Dit ligt in een open heidegebied.
De Stiphoutse Bossen is een Nederlands natuurgebied van 525 ha dat gelegen is op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Het bos is gelegen op de dekzandrug die zich bevindt tussen het stroomgebied van de Dommel en dat van de Aa. De heidevelden en voormalige stuifzanden zijn in de jaren ’20 van de 20e eeuw voornamelijk beplant met grove den en diverse sparrensoorten. Een belangrijke initiatiefnemer hiervoor was de gemeente Helmond die daartoe grote percelen in wat toen nog de gemeente Stiphout was, opkocht om daar de heide te beplanten. Van deze activiteit getuigen ook nog de kaarsrechte lanen in het gebied, die ten doel hadden om het hout af te voeren. Enkele heiderestanten en vennen zijn nog aanwezig. In het noordwesten sluit het gebied aan bij het natte natuurgebied Ruweeuwsels.