2022-03-09 Wijbosch

Dag lopers, vakantievierder en zieken,

22-03-09-WIJBOSCH-21Een stralende wandeldag, goed voor 13,5 km in Wijbosch. We liepen helaas maar met drie. Cor koesterde de blauwe lucht in Oostenrijk, Ruud en Toon kozen voor onze bescherming. Wellicht hebben ze  – al testen ze nog negatief – verschijnselen die op corona zouden kunnen duiden. Harry dronk koffie op de Espenhof en daarna reden we met de koeken naar Ovidius om Hank op te halen. Handig zo’n app.

Gedrieën bereikten we de parkeerplaats bij de voormalige kerk, die thans dienst doet als “bejaardentehuis”. Na een korte aanloop betraden we het bos en doorkruisten het gebied met veel ranke stammen. Maar de stormachtige perioden van de afgelopen maanden hadden ook hun tol geëist.

Ineens sta je bij de “snelweg” en heb je een betonnen uitzicht, Een typisch uitgezette tocht: in een klein gebied liepen we over rechte parallelle paden, met rechte hoeken, langs een vaart met iets als stuwen, niet alleen langs maar 2 of 3 maal over deze zelfde vaart.

Zoals gemeld, alleen maar zon en duidelijk zichtbaar was dat zowel de flora als de fauna de lente aankondigt. We stonden erbij en keken er naar.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer start bij Cor.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Wijboschbroek-tocht

Foto’s 2022-03-09

Geleend:

Wijbosch (Brabants: Wèppus) is een kerkdorp in de gemeente Meierijstad. Het ligt aan de weg van Schijndel naar Veghel. Vlak bij het kerkdorp bevindt zich een natuurgebied van Staatsbosbeheer: het Wijboschbroek.

In 2010 had de kern Wijbosch 1.175 inwoners. Het omringende buitengebied meegerekend, had het 1.530 inwoners datzelfde jaar.

Wijbosch is ontstaan vanuit een middeleeuwse kern die gelegen was op een overgang van hoog en droog naar laag en drassig. Tegenwoordig ligt het kerkdorp niet ver van Schijndel en ten zuiden ervan ligt een uitgestrekt bedrijventerrein.