2022-02-23 Oss

Dag allen,

2022-02-23-Oss-009Na de start vanuit Cromvoirt vertrokken we met 6 naar de oostkant van Oss naar Sint Willibrordus. Dankzij gemeentelijke grenscorrecties dan wel samenvoegingen bleek er een substantieel verschil tussen “weg” en “straat”. We kwamen eruit. Bij Clemens – hoe verwarrend – starten we voor 13,3 km.

Wat ook verwarrend was is de lapjesboom, Deze riep herinneringen op aan Sint Walrick in Overasselt. Maar koortsbomen en Willibrordus komen vaak samen zo leert: Geleend. De regen heeft afgelopen tijd gezorgd voor vele plassen en poelen, zoals op vele plaatsen tijdens de gehele tocht bleek. Sloten waren goed gevuld, landen drassig. Mooie beelden met de invallende zon. Niet zo mooi is de manier waarop een hotelgevel verminkt is met warmtepompachtige machines, om maar niet te spreken van de afzichtelijk containers, die als opvangplek kunnen dienen.

Op een kruispunt troffen we een bid- en rustplaats. We wisten toen nog niet dat het in de middag een lunchplek zou worden.

Wat een fraai weer: helder, droog, zonnig. Niets deed denken aan het weer van het afgelopen weekend, alhoewel de ravage in de bossen en op de paden duidelijk zichtbaar was.

Wij hadden afgelopen 2 jaar last van contactbeperkende-corona-afstanden, maar in de natuur blijkt 1,5 zelfs 50 te zijn.

Duidelijk zichtbaar tussen “het omgewaaide bomen lawaai” blijkt dat de lente onverstoorbaar zijn kop op steekt.

Wanneer het toegangshek afgesloten zou zijn, is er voor de doorzetter toch een elfentrap beschikbaar,

Ton

Dienstmededelingen: 

  • Cor loopt volgende keer niet mee.
  • Volgende keer start bij Ton.
  • Toon heeft de accentuering van zijn verjaardag op de agenda laten zetten.

Foto’s 2022-02-23

GELEEND

Oss

De betekenis van de naam Oss, tot de late middeleeuwen gespeld als Os en weer later – tot 1906 – gespeld als Osch, ligt niet eenduidig vast. De historicus Jan Cunen nam in 1932 nog aan dat er verband bestond met rundvee: de os siert al sinds de middeleeuwen het wapen. Door andere deskundigen werd een verband met de Germaanse Asen (of: Osen) gelegd. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de naam hoger gelegen plaats aan het water betekent. Dit water was de Maas en de hoger gelegen plaats was de Heuvel, de kern van de bewoning.

Oss werd al meer dan 2000 jaar voor Christus bewoond. De oudste vermelding van de plaats stamt uit 1161. Oss kreeg gemeenterechten in 1286, verleend door Hertog Jan I van Brabant.

Restaurant Clemens.

Het is een plek waar mensen graag naartoe komen. Al eeuwenlang. De heilige Willibrordus stak hier op deze bijzondere locatie naar verluidt zijn staf in de grond waarna zich een wonder voltrok: er ontsprong een heilige bron die voor vele miraculeuze genezingen bij bedevaartgangers en bezoekers zou hebben gezorgd. Tot laat in de 19e eeuw kwamen mensen van heinde en ver naar de eikenboom tegenover het restaurant om te bidden en water uit de put te drinken. Dat hielp onder andere tegen koorts. Hoewel die rituelen niet meer plaatsvinden, is er altijd iets van de geheimzinnige sfeer van vroeger blijven hangen.
Restaurant Clemens heeft een rijke historie in Oss. Voor vele generaties was ’t Putje – de voorganger van Clemens – een vertrouwd adres. Met waardering voor het verleden, vertelt Clemens sinds 2019 zijn eigen verhaal vanuit een nieuwe naam.

Clemens is een Latijnse voornaam die zachtmoedige, toegevende, genadige  betekent