2022-04-20 Beesd

Dag allen,

2022-04-20-Beesd-003Jan en Ruud liepen helaas niet mee met de door Harry uitgezochte tocht in en rond Beesd. Na de koffie en koeken konden we 13 km lopen onder een staalblauwe hemel in een schitterend landschap.

Gelukkig werden wij niet uitgezonderd in de smalle Beesder Voorstraat. Overal spoot de frisse bloesem uit bomen en bloemen. Het molentje is in werkelijkheid mooier. Het Laarzenpad leidde ons over fraaie paadjes, paden en wegen. Gelukkig leidde het pad ons niet door de autobanden. Deze waren opgehangen om honden te oefenen. Waarin bleef verborgen.

Het is en blijft verrassend te zien hoeveel groenvarianten er zijn. Groen is groen, maar gelukkig steeds anders.

De eerste lus voltooiden we en we waren weer in Beesd en kwamen op een plek, die zich veilig kon wanen. De in tal van kleuren uitgedoste 2CV’s deden dat ook.

Het is voor beesten (!) goed toeven in de streek, uitrusten voor lange Europese tochten. Je weet hier waar je qua afstand aan toe bent, zelfs naar Nepal.

Smalle paadjes, weidse vergezichten en bekende trappen bij een brug, uit ons verleden (onder meer: 06-05-2009 en 13-04-2016 , brachten ons aan de zuidkant van de Linge en op het terras bij het Enspijkse veer.

Wij lieten rustig tal van overvaarten passeren, lunchten en staken over voor een fraaie tocht over het Landgoed Mariënwaerdt.  Wel of geen fiets: steeds 1€.

De Linge begrenst dit al oude landgoed, waar zelfs duiven goed kunnen rusten. We kwamen achterom binnen, maar verlieten het via de statige oprijlaan en monumentale hoofdingang.

Het voorstel van Harry om in de Voorstraat enigszins Italiaans te verpozen werd in dank aanvaard: Jammo Ja. (Het genieten ging aardig in de richting van een Dolce Far Niente.)

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer starten we bij Toon.

Foto’s 2022-04-20

GELEEND:

BEESD

Beesd (Bisde/Beest) wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129, waarin goederen onder andere te Beesd aan de abdij worden geschonken. Sinds 1414 vormde Beesd, samen met Rhenoy, een klein Gelders ambt. In 1427 kreeg het een eigen landsrecht. De macht was na die tijd voor een groot deel in handen van de adellijke familie Pieck, die regeerde van de 13e tot en met de 17e eeuw. Zij hadden dankzij erven en diverse hoge ambtelijke posities grote stukken grond in bezit binnen en buiten Beesd, waaronder drie kastelen (o.a. het blauwe huis, hoge huys en lage huys) in Beesd en een kasteel in buurdorp Enspijk. Van deze vier kastelen is er geen een bewaard gebleven.

Op 1 januari 1978 werd de gemeente opgeheven en bij Geldermalsen gevoegd, evenals Buurmalsen en Deil. Op 31 januari 1995 werden de inwoners van Beesd verplicht geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Maas en de Waal.

Mariënwaerdt

De Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed bij de Gelderse plaats Beesd.

De Heerlijkheid is gebouwd op de voormalige Norbertijnerabdij Marienweerd. Na de Reformatie zijn de abdijgoederen aanvankelijk beheerd door Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Nijmegen, die echter in het begin van de 18e eeuw tot verkoop besloten. In 1734 kwam Mariënwaerdt zo in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. Nakomelingen van deze familie zijn nog steeds eigenaren van het omvangrijke landgoed. Het huidige landhuis werd gebouwd tussen 1734 en 1790. Onder het huis is het middeleeuwse refectorium van de oude abdij nog bewaard gebleven.

Het landgoed is opengesteld voor publiek. Er is een landgoedwinkel, een trouw- en vergaderlocatie, een pannenkoekenhuis, een brasserie en mogelijkheid tot overnachten.

Lelijke Eend kopen 

Chateau Deux Chevaux is een autobedrijf, gevestigd in het midden van het land, namelijk in Beesd. Chateau Deux Chevaux is gespecialiseerd in het repareren en restaureren van 2CV’s (lelijke eenden), Wilt u graag een lelijke eend kopen, dan is dat ook mogelijk bij Chateau Deux Chevaux! Er staan hier namelijk een aantal grotendeels gerestaureerde lelijke eenden te koop. Tevens vindt u in de onderdelenwinkel bijna alles voor uw dierbare klassieker!

Wie wilt er nou niet zo’n lelijke eend kopen?