2022-05-18 Asperen

Dag allen,

2022-05-18-Asperen-016Op naar Asperen via Cromvoirt, waar Ruud ons op- en ontving. We werden bij de koffie geconfronteerd met een keuzeopdracht. Ruud had 2 routes. Wij mochten kiezen. Maar Ruud had het listig voorbereid. Eén route was in 3-voud geprint en de andere in enkelvoud. Hoe beïnvloed je als organisator de keuze in deze onbalans. Wat wilde hij eigenlijk, en wat wilden wij? Liepen wij nu de meest gewenste route, die we eigenlijk niet wilden om Ruud extra werk te bezorgen of liepen wij in de val om de tocht te lopen, die Ruud van het begin af aan eigenlijk wilde lopen?

Hoe dan ook: het werd 12,5 km en de “gekozen” tocht slingerend door het Lingeland was zeer de moeite waard, de zon was de gehele dag aanwezig en de uit- en vergezichten maakten het lopen meer dan waard. Bij de Spar – een gemakkelijk oriëntatiepunt om bij terugkomst de auto’s te kunnen terugvinden in het Asperense doolhof van huizenblokjes en parkeerhofjes – bestudeerde ons marsleider nog even de route.

Nee, Cor is niet gestoken door een wilde bij of honingbij. De aandacht was gericht op de 98 instellingen van het nieuwe 42.000 golfbanen bevattende polshorloge. Dat wij later het waardebonneninwisselprobleem zouden horen, wisten we toen nog niet.

Er is veel te zien en te beleven in Asperen: je kunt er sparen voor hotelbedkussens, de weg naar de toren wordt duidelijk aangegeven, een speels bronzen monumentje – dat dan weer wel – markeert de in- dan wel uitgang van het park rond het vroegere gemeentehuis en het parkeerbeleid is uitermate overzichtelijk.

Wanneer de Oud-Rosmalenaren onder ons (nog) klagen over de samenvoeging met Den Bosch verwijs ik graag naar Geleend. Overigens biedt die rubriek ook veel info over de Linge. Dan lopen we over de Lingedijk, die de mensen veel woongenot bezorgt, zo valt er te lezen. De typische houten staketsels roepen vraagtekens op.

Of even verderop in Acquoy de vijfpoten ontbreken is onduidelijk gebleven. In ieder geval niet op het kerkhof, waar een mevrouw Pisa bij de scheve toren ligt. Richting Leerdam lopend werd duidelijk dat de zon nog een hoop benenwerk te doen heeft, De bunker die we passeerden verbond 75 jaar terug met het nu.
(De scheve toren zagen we eerder, bijvoorbeeld op 23-04-2008 waar toen ook al de steen van Mevr. Pisa op beeld werd vastgelegd, en op 06-05-2009: we lunchten er vlak bij op 13-04-2016, we zagen op de foto’s daarvan zelfs de stoelen en de bouwvakker waar het geheugen van Cor aan refereerde.)

We bereikten een punt met een 10 % afdaling. Prima tijd om te bunkeren. Ruud arrangeerde in het diep gelegen café een lunchplek voor het meegebrachte brood onder de conditie dat wij een consumptie namen. Dat kwam goed uit, want Toon kon daardoor zijn “verjaardagslast” van februari inlossen. Onder dank proostten we alcoholvrij.

Op naar Leerdam, ze hebben daar niet alleen glas maar ook steile trappen, die ons midden tussen eten-en-drinkende cafébezoekers bracht. We passeerden de Linge en hopen dat de vis niet bij het restaurant behoorde. 

Via 2 verschillende paden streken we gezamenlijk neer op 2 stadsparkbanken bij het voormalige gemeentehuis. Via de 2 lantaarns passeerden we het met het beest spelende kind, dat we aan het begin van de tocht al ontmoeten. 

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer is er koffie bij Cor.

Bron van de wandeling: ANWB-wandeling Parels langs de Linge

Foto’s 2022-05-18:

GELEEND:

Asperen

Asperen is een stadje in de gemeente West Betuwe. De plaats heeft 3.205 inwoners (1 januari 2021), waarvan ± 120 in het buitengebied. Het ligt in de Tieler- en Culemborgerwaard, ongeveer twee kilometer van Leerdam. Tot 1986 was Asperen een zelfstandige Zuid-Hollandse gemeente. Tot 2019 viel het onder de gemeente Lingewaal, dicht bij de rivier de Linge. 

In de Romeinse tijd vermoedt men een nederzetting, genaamd Caspingium in wat nu Asperen is. Ter plaatse zijn behoorlijk wat Romeinse vondsten gedaan. Asperen heeft lange tijd een heerlijkheid gevormd. De heerlijkheid grensde in het westen aan de heerlijkheid Heukelum, in het noorden aan de rivier de Linge, in het oosten aan de heerlijkheid Gellicum en in het zuiden aan de heerlijkheid Herwijnen. De eerste heer van Asperen die wordt genoemd is Jan van Arkel (ca. 1170-?). Omstreeks 1314 kreeg Asperen stadsrechten.

De drie gemeenten waaruit West Betuwe is gevormd, zijn alle gevormd uit kleinere gemeenten:

  • Geldermalsen is in 1811 gevormd en annexeerde in 1978 de toenmalige gemeenten Beesd, Buurmalsen en Deil.
  • Neerijnen is in 1978 tot stand gekomen door samenvoeging van de gemeenten Haaften, Waardenburg, Est en Opijnen, Varik en Ophemert.
  • Lingewaal is in 1986 voortgekomen uit een fusie tussen de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum met Spijk en Vuren. Plaatselijk was deze bekend als de kwartetgemeente.

De Linge

De Linge is een deels kunstmatige rivier die in de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem stroomt. De naam betekent in het Oudnederlands het lange water. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De gemeente Lingewaard ontleent haar naam aan de Linge.

De inlaat van de Linge uit het Pannerdensch Kanaal bij Doornenburg verloopt gecontroleerd via het drijvende gemaal De Pannerling. Tot aan Zoelen is de Linge een wetering, een gegraven `kunstmatige rivier`, met een lengte van 46,1 km. Het stuk tussen Elst (Gelderland), Zetten en Opheusden is dan ook weinig meer dan een aaneenschakeling van kaarsrechte kanalen. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk: hier verdwijnt de rivier onder het kanaal. Tussen Doornenburg en Geldermalsen telt de Linge 13 stuwen, in het overige gedeelte geen. Bij Zoelen komt de rivier samen met de Dode Linge, die ooit het begin vormde van de natuurlijke Linge, als zijtak van de Waal. Vanaf dit punt meandert de Linge, waaraan het natuurlijke karakter van dit gedeelte van de rivier kan worden herkend. Voorbij Tiel komt het Inundatiekanaal, dat een onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in de rivier uit. 

De afvoer van de Linge is afhankelijk van twee factoren: de hoeveelheid water die wordt ingelaten vanuit het Pannerdensch Kanaal en de hoeveelheid regen die is gevallen in het stroomgebied van de Linge.