2022-09-07 Oploo

Dag allen,

2022-09-07-Oploo-025We waren weer met 6 en startten deze keer op de Espenhof. De route leidde naar Oploo, en bleek 10,5 km. De temperatuur was aangenaam, terwijl de vele schaduwrijke paden ook bijdroegen aan een ontspannen wandeling door een fraai gebied. De tocht liep grotendeels over het uitgestrekte “landgoed” Bronlaak.

Bij de start werden de instrumenten ingeregeld en voorwaarts, al dan niet in ganzenpas. Tijdens de route troffen we op een aantal plaatsen gedichten van patiënten/cliënten. Bij een stenenpartij vertelde een medewerker/longcovid-patiënt, dat hij bezig was een kunstwerk te maken in de vorm van een labyrinth.

De paden werden “verlicht” door door bomen gefilterd zonlicht en het gebrek aan regen was zichtbaar. Het herfstbruin is al op tal van plaatsen te zien en neerhangende bladeren beschermen zich tegen uitdroging. De heide liet zijn paarse kleur schitteren. De regen van de afgelopen nacht was in het zonlicht nog in de takken te zien.

Ter geruststelling: er werd niet overlegd over de manier waarop een oog behandeld zou moeten worden. Waar wel over overlegd werd, was de vraag: “wat is dit voor gewas”. De bewoner, die ons pad met een aantal sproeiers versperde, droeg zijn steentje bij aan de plantenkennis. Hij vertelde ook dat met deze sproeiers het stof van de paden bedwongen werd. Ook meldde hij, dat hij dit maar 10 minuten per dag deed, en inderdaad de waterval stopte.

Even verderop kregen we een aardig doorkijkje over de wijze van rechtspreken in vroegere tijden.

Tijdens de lunch wilde niemand zich melden voor de vacante ministerpost. Maar goed ook want anders was het probleem van een meanderend ven op zijn bordje gekomen. In ieder geval was het ven goeddeels drooggevallen en de nabijgelegen koelkast is dus daar met vooruitziende blik geplaatst.

En bij het eindpunt was de traditie nog niet verankerd.

Ton

Dienstmededeling: zoals al in de app vermeld: volgende keer starten we bij Harry en op 05-10 bij Hank.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Ommetje De Bunthorst.

Foto’s 2022-09-07:

GELEEND:

Bronlaak

Woon-werkgemeenschap Bronlaak (sinds 1948), onderdeel van De Seizoenen. Bronlaak is een unieke dorpsgemeenschap op een prachtig landgoed in het Brabants Landschap ‘de Peel’, waar mensen met beperkingen én talenten met een geïndiceerde zorg- of hulpvraag, het dagelijks leven delen. Op Bronlaak wordt vanuit de antroposofische inspiratie gewerkt. Dat betekent dat we uitgaan van de gezonde kant van het individu en ons richten op diens mogelijkheden, talenten en wensen.

Bewoners en medewerkers ontwikkelen zich door elkaar te ontmoeten in het samen wonen, het samen werken en het ontspannen in de vrije tijd. Bronlaak kent een rijk cultureel leven dat zichtbaar wordt in (jaar)feesten, concerten, voorstellingen en exposities (open toegang). Bronlaak wordt gezien als het achtste kerkdorp van de gemeente Sint Anthonis

OPLOO

Oploo vormde vanaf het eind van de 14e eeuw een eigen Heerlijkheid met een eigen halsrecht. In 1393 werd deze heerlijkheid voor het eerst vermeld. Gerrit de Vette was de toenmalige heer. Oploo behoorde tot het schepenbankgebied van Sambeek, maar kreeg na 1500 een eigen schepenbank die voor het eerst in 1560 vermeld werd.

MEANDERENDE BEEK

De Groote Slink is een landgoed en natuurgebied in de gemeente Sint Anthonis dat bezit is van het Brabants Landschap. Het heeft een oppervlakte van 186 ha. Cultuurmonumenten op dit landgoed zijn onder meer: de Slinkvijver, een tot een meanderende beek vergraven ven, en een ijskelder, die tegenwoordig tot verblijfplaats voor vleermuizen dient. Verder is er een theekoepel. IJskelder en theekoepel kregen in 2000 de status van rijksmonument .