2022-09-21 Mook

Dag allen,

2022-09-21-Mook-027Harry ontving ons aan de “vooravond” van de herfst: een stralende zonnige dag met een zeer aangename temperatuur. De tocht zou 13,1 km worden en bewoog zich op het snijvlak van 2 provincies: MOOK. Een qua natuur en historie interessant gebied. We wandelden vaker in deze streek, maar deze route bood veel “nieuws”. We herinnerden ons de draisine-tocht! (Klik hier om daarvan meer te zien: 09-09-2009).

Een tocht in een heuvellandschap: we “klommen” en “daalden” en zagen dat de schapen niet alleen konden drinken uit hun drinkbakken. De temperatuur liep op.

De pluktuin nodigde uit en het jachtslot was in restauratie. De hekken ontnamen ons het uitzicht maar gaven wel informatie over de visie m.b.t. de restauratie.

Het slot mag dan vervallen zijn, het beschikte wel over een koelkast avant la lettre, terwijl er kennelijk ook een verrassingstocht mogelijk was. We legden ook een steentje bij. Of dat de juiste interpretatie was van “meer” op het informatiebord weten we niet.

We lunchten tegen een boom of op een bank, die bij het verlaten een droeve hartenkreet bevatte. Wat verderop onduidelijk bleef is het antwoord op de vraag “waar de paarden voor getraind werden”.

Wij verkenden in ieder geval de schans en daalden af.

De paarse hei lieten we achter ons en we streken neer op een terras bij het genoemde snijvlak, de vlaai en drank smaakten voortreffelijk. Bedankt Hank.

Ton

23-09-22

Dienstmededeling: volgende keer start bij Hank, Ton levert route.

Bron van de wandeling: Komoot.nl: Heumense Schans – Mookerschans – Rondje vanuit Mook

 
Foto’s 2022-09-21:

Geleend:

Mookerheide

Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de koning van Spanje. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was eerder een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap.

Frederik Hendrik van Oranje verzamelde zijn troepen op de Mookerheide in 1629, om van daar uit te vertrekken naar ‘s-Hertogenbosch. Een paar dagen na zijn vertrek van de heide begon hij het Beleg van ‘s-Hertogenbosch. Na 1639 werd op de Mookerhei het verdedigingswerk Mookerschans aangelegd. Eind 17e eeuw liet Willem III van Oranje zijn leger op de Mookerheide oefenen.

Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze heide flink gevochten. In het heidegebied zijn kraters achtergebleven van bominslagen. Op 17 september 1944 landde vlak in de buurt het deel van de 82e Amerikaanse luchtlandingsdivisie dat in het kader van Operatie Market Garden de opdracht had om de Waalbrug van Nijmegen in handen te krijgen en ten minste een brug over het Maas-Waalkanaal. In februari 1945 gebruikte de Britse 21e legergroep onder bevel van Bernard Montgomery deze omgeving als uitvalsbasis voor Operatie Veritable om via het aangrenzende Reichswald door te stoten naar de Rijn.

Natuur

Het gebied ligt op een stuwwal die is ontstaan in het Saalien en die onder meer tijdens het Weichselien en door een voormalige bedding van de Rijn (nu het dal van de Niers) haar huidige karakter heeft verkregen. Op de uitkijktoren van de Mookerschans is de heide te overzien. Aan de noordzijde van de Mookerheide bezit Natuurmonumenten een gebied van 235 hectare met het landgoed Mookerheide en het uit 1904 daterende Jachtslot de Mookerheide. Er is een parkbos en er zijn moes-, pluk- en kruidentuinen. In 2019 werd er een natuurbegraafplaats ingericht. Een groot deel van de historische heide is veranderd in bosgebied. Ook door vergrassing is veel heide bedreigd, bij het beheer worden daarom Schotse hooglanders ingezet. Nog aanwezige heidegebieden worden met elkaar verbonden om zo het biotoop voor dieren als gladde slang, hazelworm en zandhagedis te verbeteren.

Door het bosgebied loopt de Maaslijn, de spoorlijn van Nijmegen naar Blerick. In het bosgebied is ook de aftakking van de ongebruikte spoorlijn van Nijmegen naar Kleef. Ook is er een vliegveld voor zweefvliegtuigen, het Zweefvliegveld Malden.