2023-05-17 Bedaf

Dag allen,

2023-05-17-Bedaf-007Met 5 dronken we koffie met toebehoren bij Harry en we wandelden met 4. Toon ziet vandaag toe op zijn bouwwerkzaamheden. Daardoor kan hij ons de volgende keer gerenoveerd ontvangen.

Harry zorgde dat we 10,1 km konden lopen in het Bedafse, een fraai natuurgebied. In de eerste kilometer werden we voor een puzzel geplaatst. We lazen “wijspelen” op een kleurrijk bord. Omdat niemand dit woord kende hebben we bedacht dat een spatie na de 2e letter meer rechtdoet aan de bedoeling. De onhandigheid van de fotograaf heeft het bewijs elektronisch onvindbaar gemaakt. De in de reportage toegevoegde mooie foto’s van Harry vergoeden veel.

Zo ook de zon en de volop bloeiende en uitbottende natuur. Fraai gele brem in schril contrast met een (lelijke) leilinde en de bladerrijke boom aan de overkant van de weg. De schaduw van de linde mag gezien worden.

We werden aangenaam verrast door een knuppelbrug, die slingerde over drassig weiland. Mals gras en fraaie lentebloemen en smalle paadjes maakten het een boeiende wandeling. Omdat we een aanwijzing even over het hoofd zagen, dan wel anders interpreteerden, liepen we 2 á 300 meter om, maar dat leverde 2 plaatjes op die illustreren dat de landschapsbeheerder (3x woordwaarde) via zonnepanelen en GPS de waterstanden regelt.

Het landschap was divers, een vlakte, gelegenheid voor zwanen om te zwemmen, een in het bos verscholen prieel om te rusten.

Ons besluit om de lunch in tweeën te delen werd niet uitgevoerd. Cor bedacht dat het passend was om iets te vieren. Dus we streken dankbaar neer voor een drankje met taart. De fotograaf liet helaas verstek gaan deze smakelijkheden en wat meer is, de dankbare gezichten, vast te leggen. Sorry Cor!

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer starten we bij verbouwde Toon.

Bron van de wandeling: knooppuntenroute via wandelnet.nl 

GELEEND:

Bedaf is een buurtschap die zich bevindt tussen Vorstenbosch en Uden in de Noord-Brabantse gemeente Maashorst. Oorspronkelijk heette Bedaf ‘Zandberg’, de plek is Bedaf (verbastering van Bid-af) gaan heten toen er een kerk kwam en het een bedevaartplaats werd.
In 1648 is hier voor de inwoners van Vorstenbosch een grenskerk gebouwd, gewijd aan Sint-Antonius. Dit was mogelijk omdat Zandberg tot Uden behoorde, dat deel uitmaakte van het Land van Ravenstein. In tegenstelling tot in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch heerste hier godsdienstvrijheid. De kerk stond vrijwel op de grens met Vorstenbosch.
 Bedaf is vooral bekend vanwege de Bedafse Bergen, een natuurgebied dat deel uitmaakt van een stuifzandrug. Er heeft zich in de buurtschap toerisme ontwikkeld, er is een kampeerterrein en horeca.

Leilinde

De lindeboom wordt veel gebruikt als leiboom, dan wordt hij wel leilinde genoemd. Vooral de cultivar Zwarte linde van de Hollandse linde (Tilia europaea) is door de horizontale takstand geschikt als leiboom.
De takken van de linde worden horizontaal aan een frame vastgemaakt. Takken die de verkeerde kant opgroeien worden vervolgens weggesnoeid. Zo blijven de takken horizontaal en parallel aan elkaar groeien. De bomen vormen zo een dicht bladerscherm dat kan dienen als zonnescherm, om het in huis koel te houden in de zomer.